Veber: Makron blokira viznu liberalizaciju za Kosovo i proširenje EU

Bodo Veber
Izvor: Kosovo Online

Nemački stručnjak za Zapadni Balkan Bodo Veber okrivio je predsednika Francuske Emanuela Makrona zbog zastoja EU u integracijama balkanskih zemalja, prenosi Ekonomija onlajn.

„Postoje ozbiljna neslaganja među državama članicama oko budućnosti proširenja. Francuski predsednik Makron ozbiljno se protivi daljem proširenju Evropske unije, ali to ne izgovara naglas. On čak utiče na druge zemlje da blokiraju dalje proširenje EU“, rekao je Veber za RTV Dukađini.

Dodao je da će stav Makrona po pitanju proširenja EU biti izazov i za Vladu Nemačke.

"Nova nemačka vlada imaće težak izazov sa Makronom, jer ako se ne postigne dogovor sa Parizom o deblokadi proširenja EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom, biće moratorijum na proširenje do sledeće godine", rekao je Veber.

Prema njegovim rečima Makron je kriv što Kosovo nije dobilo liberalizaciju viznog režima, ali i da je Kosovo tokom 2015. i 2016. godine bilo žrtva izbegličke krize.

Na Samitu EU - Zapadni Balkan održanom u Sloveniji, Evropska unija je još jednom odbila da odredi datum proširenja za zemlje Zapadnog Balkana, ali je u saopštenju izdatom nakon samita navedeno da će do proširenja doći.