Veber: Nakon pobede Bajdena, Beograd i Priština neće prebaciti ambasade u Jerusalim

bodo veber
Izvor: GazzetaExpress

Nakon pobede Džozefa Bajdena, sporazum između Srbije i Kosova potpisan u Vašingtonu 4. septembra otići će u istoriju, a od onoga što je potpisano delimično će preživeti samo uspostavljanje odnosa između Kosova i Izraela, ali ni Beograd ni Priština neće prebaciti ambasade u Jerusalim, rekao je za Gazetu Ekspres nemački ekspert za politička zbivanja na Zapadnom Balkanu Bodo Veber.

Nemački analitičar smatra i da dolazak Bajdena na čelo SAD znači blisku saradnju sa Briselom i Berlinom i kraj dosadašnjeg delovanja Ričarda Grenela u pregovaračkom procesu.

“Dolazak na vlast administracije Bajdena i odlazak trenutne Trampove administracije  imaće posledice po dijalog Kosovo i Srbije. Sjedinjene Američke Države, kao što je u Bajdenovoj kampanji već najavljeno sa dve pisane izjave, vratiće se bliskoj transatlantskoj saradnji sa Briselom, ali pre svega sa ključnim prestonicama poput Berlina, kao što je to bio slučaj pre Ričarda Grenela i pre nego što je Džon Bolton proklamovao stav SAD u suprotnosti sa većinom u EU o opasnoj ideji razmene teritorija. To znači povratak izvornom okviru političkog dijaloga 2012-2014 principima i uslovima (prema Beogradu)  koji su omogućili istorijski napredak”, ocenio je Veber.

Dolaskom Bajdenove administracije, konstatovao je Veber, za Srbiju, odnosno za Vučića, znači da će Bajden biti prisiljen da napravi još jedan politički zaokret oko Kosova.

“Do tačke u kojoj je bio kada je Srbija sporazumom iz aprila 2013. godine ušla u politički dijalog, kada je tadašnji premijer Dačić javno  ekao građanima Srbije da ta zemlja treba da prestane da laže sebe da je Kosovo i dalje ili da će ikada ponovo biti deo Srbije, i to pre tačke kada je Srbija transformisana u autoritarnu, autokratsku i duboko nestabilnu državu”, rekao je Veber.

Pobedom Bajdena Vašingtonski sporazum odlazi u istoriju

“Oni delovi koji se odnose na pitanje Kosovo i Srbija vratiti u okvir EU, poput Berlinskog procesa. Od tačaka koje nisu povezane sa regionom i koje su predstavljale grubu političku zloupotrebu Kosova i Srbije i njihov spor, preživeće samo uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela, dok ni Kosovo ni Srbija neće otvoriti ambasade u Jerusalimu”, smatra Veber.

Prema njegovim rečima, ponovo će doći na saradnji na relaciji SAD-Brisel.

“Ponovo ćemo videti saradnju, blisku saradnju. SAD će prepoznati i rado će prepustiti vođstvo EU - za razliku od jednostranog, uzurpatorskog pristupa koji smo videli tokom protekle godine u Grenelovoj eri”, ocenio je Veber.

Kako je rekao, očekuje da se SAD i EU okupe, posebno Bajden i kancelarka Merkel, da preduzmu inicijativu za nastavak pregovora, odnosno da se započnu stvarni pregovori o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu, nakon tri godine u kojima ih nije bilo.

“To znači ponovnu potvrdu principa (direktnih i implicitnih) izvornog okvira dijaloga - da je vreme promena granica na Balkanu davno prošlo i da Srbija mora biti realna u onome što je  svesna  dugo vremena, to jest, da je Kosovo otišlo i neće se vratiti, kako bi ostala u dijalogu i na kraju postala pravi partner Zapada. Radujem se početku stvarnih pregovora koji će dovesti do zaista konačnog, trajnog i sveobuhvatnog sporazuma za potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji će takođe garantovati normalan život srpskim građanima Kosova. Sporazum koji će tada otvoriti put za istinsku demokratsku transformaciju dva društva”, zaključio je Veber.

 

Ja
14. Novembar 2020.
To ce biti jos gore nego sto je danas i stvoricese velika albanija!!!
V.a
16. Novembar 2020.
Veliku srbiju imamo sa rep.srbskom fali joś v.A onda jepravedno
Ja
14. Novembar 2020.
Stvarno nemogu da verujem sta sve ovaj svet radi !!!
тоша
14. Novembar 2020.
Пусте жеље Бода Вебера...
Paja
14. Novembar 2020.
Ponistiti ceo sporazum a ne samo ono sto vama odgovara. Koji licimeri.
Milorad
14. Novembar 2020.
Ljudi pa zar stvarno toliko posvećujete pažnju ovom gospodinu koji i sam dobro zna da je to što on piše,priča je naj običnija glupost.Samo neka on sanja a mi samo trba da budemo pametni i sve će to biti kako treba.Mnogo su se preračunali a mi kad je u pitanju Kosovo samo složno bez podela i obzira ko je na vlasti a ko u opoziciji. Kad je u pitanju Kosovo nebi trebalo da bude opozicije.I na kraju još jedan pozdrav za gospodina Vebera neka čovek sanja,mašta i šta god hoće.
Dejan
16. Novembar 2020.
Tako je brate! Slažem se apsolutno! Samo složno!
Čika Crni
15. Novembar 2020.
O kakvom miru on drobi ako se nekome nameće rešenje? Gde to piše da je "kosovo" zauvek otišlo iz Srbije? A čime iko može da garantuje bezbednost srba na kosovu ako bi bilo priznato od strane srbije. Do sada su se "baš lepo" pokazali po tom pitanju. Da je to, po njima, gotova stvar, ne bi oni ni razgovarali sa Srbijom.