Lord Lankaster: Saveznici da se konsultuju kako bi unapredili status Kosova u Natou

Lord Lankaster
Izvor: Reporteri

Normalizacija odnosa Prištine i Beograda pomenuta je tokom zasedanja Parlamentarne skupštine Natoa. Lord Mark Lankaster iz Velike Britanije, predstavio je nacrt izveštaja o Zapadnom Balkanu u kojem se pominje da "saveznici mogu da unaprede status Kosova u Natou", ali i da je "2023. godina bila svedok povratka nasilnih konfrontacija na severu Kosova".

Lankaster je pozvao na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, zahtevajući povećanu pažnju saveznika u tom pravcu.

"Saveznici treba da koriste konsultativne okvire kako bi unapredili pitanje statusa Kosova. Oni koji ne znaju status Kosova, mogu da razmisle o učešću Kosova u Natou i partnerstvu za mir“, izjavio je on.

Jedan od njegovih zahteva bio je i jačanje vladavine prava za Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. 

Lankaster je sa tim u vezi govorio i o bezbednosnim izazovima i pretnji sukoba za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu. On je predstavio nacrt izveštaja - koji je uglavnom posvećen Kosovu i Bosni i Hercegovini, u kojem se bave bezbednosnim izazovima i pretnjom sukoba.

U ovom izveštaju se, između ostalog, navodi da je "2023. godina bila svedok značajnog povratka nasilnih konfrontacija na severu Kosova, koje su za zapadne lidere bile alarm za ozbiljnost aktuelnih izazova na Zapadnom Balkanu".

Dalje se navodi da nedostatak normalizovanih odnosa Beograda i Prištine seje pretnju ozbiljnog sukoba sa mogućim regionalnim implikacijama. Kao odgovor, saveznici su ojačali svoju misiju Kfora.

Kada je u pitanju deo izveštaja koji se odnosi na BiH, navodi se da "politička paraliza u Bosni i Hercegovini takođe sadrži skriveni potencijal da poremeti Dejtonski sporazum, koji je održavao slab mir između glavnih konstitutivnih naroda u zemlji već skoro 30 godina".

"Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu nedavno je upozorio na 'neviđeni nivo napada' u posleratnom periodu, uglavnom iz Republike Srpske, što povećava pretnje da će se potpuno otcepiti od Bosne i Hercegovine“, navodi se u izveštaju. 

Lankaster se dotakao i uticaja Rusije na Zapadnom Balkanu.

"Uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu je da destabilizuje ovaj deo sveta i ometa transatlantske integracije, kao i da gradi energetsku zavisnost, testirajući određene lidere. Rusija je podržala separatističku agendu, nudeći oružje Republici Srpskoj", izjavio je Lankaster.

Pored Rusije, on je pomenuo i Kinu kao dobavljača naoružanja, kako je ove akcije nazvao "netransparentnim".