Velja: Dolaskom Osmani na mesto predsednice otvorila su se mnoga vrata u spoljnoj politici

Bljerim Velja
Izvor: Klan Kosova

Šef kabineta kosovske predsednice Bljerim Velja izjavio je da su se dolaskom Vjose Osmani na mesto predsednice Kosova otvorile nove mogućnosti za izgradnju odnosa kako sa državama koje priznaju Kosovo, tako i sa državama koje ga ne priznaju. On je dodao i da će Osmani i u aprilu i u maju posetiti Sjedinjene Američke Države gde će razgovarati sa zvaničnicima iz Bele kuće, prenosi Kljan Kosova. 

On je rekao da su se dolaskom Osmani na funkciju predsednika Kosova otvorila mnoga vrata koja su do tada, kako je rekao, bila zatvorena zbog krajnje pasivnog pristupa spoljnoj politici. 

To je, po njemu jedan od tri uspeha Osmani u periodu od godinu dana od njenog izbora za predsednicu Kosova. 
 
Velja je među uspesima Osmani naveo njeno angažovanje i rezulate u nabavci vakcina protiv koronavirusa, posebno u komunikaciji sa SAD i drugim državama, tako da su, dodaje, obezbeđene značajne količine za vakcinaciju građana.

Jedan od uspeha je, dodaje, i uspešna priča međunarodnog rukovodstva, što je priznao i američki predsednik Džozef Bajden povodom krize u Avganistanu. Kaže da je Kosovo među prvima prihvatilo da zbrine avganistanske izbeglice.

"To je bila izuzetno složena operacija koju su institucije Kosovo uspešno sprovele. Dakle, Kosovo je pokazalo liderstvo na globalnom nivou", rekao je Velja.

On je dodaao da će Osmani i u aprilu i u maju posetiti SAD gde će razgovarati sa zvaničnicima iz Bele kuće i članovima Kongresa.