Veljku Odaloviću zabranjen ulaz na Kosovo

Veljko Odalović
Izvor: Radio Televizija Gračanica

Predsedniku Кomisije Vlade Srbije za nestala lica Veljku Odaloviću danas je na administrativnom prelazu Merdare kosovska policija zabranila ulaz na Kosovo, prenosi Radio televizijaa Gračanica.

Odalović je danas trebalo da prisustvuje važnom sastanku Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih, a svoju posetu najvio je pre dva dana.

Prema rečima Odalovića, to je još jedan od "krajnje nerazumnih" poteza prištinskih institucija kada su u pitanju nestala lica. 

"Očigledno je da ih to pitanje ne interesuje. Pitanje nestalih su politizovali da sada nemamo nikakve kontakte ni informacije. Zaboravljaju da je ova Radna grupa mehanizam koji je do sada rešio preko 1 800 slučajeva nestalih lica. Uvek smo težili ka tome da radimo zajedno sa Prištinom na lokacijama, da prisustvujemo svim sastancima, da u razgovoru sa porodicama budemo neko ko će stati pred njih i reći im šta smo uradili i šta ćemo dalje raditi. Ovako imamo totalni zastoj", rekao je Odalović.

Dodaje da Priština stalno priča o nestalima, a da ne preduzima ništa. 

Prema njegovim reči,a pitanje nestalih u dijalogu je humana i civilizacijska obevaza, koja je sada blokirana I ističe da porodice nestalih kosovskih Albanaca isto kao i porodice nestalih Srba zaslužuju odgovore.

"Međunarodni posrednici koji su odgovorni za dijalog i za proces mehanizma kroz Radne grupe, ćute i ne vrše pritiske na prištinsku stranu da se odgovorno odnosi prema svijim obavezama, za razliku od njih Beograd je svoje obaveze izvršila. Svrha mog planiranog odlaska na sastanak je bila da umirimo porodice. Verujem da će se naći neko ko će urazumiti prištinsku stranu i naterati da rade ono što je u interesu porodica, a ne politike", rekao je on.

Dodaje da je Srbija odgovorna, ali ne može da radi svoj posao jer, kaže,  zbog toga što on ne može da pređe administrativnu liniju, da prisustvuje sastanku i da porodice nestalih obavesti na čemu radi.

Istovremeni, Odalović je apelovao na porodice da zajedno sa porodicama nestalih kosovskih Albanaca izvrše pritisak na prištinske institucije kako bi se pitanje nestalih vratilo u funkciju.