Veselji: Vlada Kosova priča o ratu u izborne svrhe, ako ga žele neka idu u Ukrajinu

Afrim Veselji
Izvor: Teve1

Bivši pukovnik KBS Afrim Veselji poručio je u intervjuu za Gazetu blic da neće biti rata na Kosovu i pozvao na smirenost bez panike, apelujući na građane da ne slušaju previše političare.

Veselji je tako reagovao nakon izjava potpredsednika Vlade Kosova Besnika Bisljimija koji je upozorio da "može doći do napada iz Srbije", dok je ministarka spoljnih poslova Donika Gervala poručila da "ideja o razmeni teritorija može doneti rat na Balkanu".

On dodaje da se svaka zemlja u miru priprema za mogući rat.

"Smatram da je bezbednosna situacija na Kosovu krhka, ali nema elemenata njene eskalacije u smislu moguće agresije Srbije. Zato apelujem na građane da budu mirni, da žive normalno, da razvijaju privredu, da ne slušaju naše političare koji pominju rat u svakoj drugoj reči. Mislim na poslednju izjavu zamenika premijera Bisljimija koji kaže da se svaka zemlja mora pripremiti za rat, pravilo je da se svaka zemlja koja je u miru sprema za potencijalno mogući rat. Priprema se i Kosovo, a njegove snage obezbeđuju i odbranu", rekao je Veselji. 

Naglašava da takve izjave, ipak, izazivaju paniku u javnosti.

"Što se manje pominje reč rat, biće bolje za građane, ali je dužnost institucija da se pripreme za uspešnu odbranu bezbednosti i ustavnog poretka zemlje. Ali, ipak, treba nam što manje takvih izjava“, kaže on.

Veselji ocenjuje da vlada takve izjave daje da bi prikrila neuspehe i u izborne svrhe.

"Ako misle da ratom prikriju učinjeno ili neurađeno u ekonomskom i u drugim aspektima, greše. Ni Kosovo ni Srbija ne mogu da započnu rat, to treba da im je jasno, jer je Nato na Kosovu. Kosovo štiti Nato, KBS i naša policija, a građanin Kosova treba da bude miran. Ako hoće rat, neka odu u Ukrajinu da vide šta je rat, to je za narod koji ga hoće, mi građani Kosova ne želimo rat, ali u slučaju eventualne agresije branićemo se", naglašava bivši pukovnik.