Vesić: Pred nama su teški dani i noći za srpski narod na KiM ali i za celu Srbiju 

Goran Vesić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da se teror kosovskog premijera Aljbina Кurtija i privremenih vlasti na Kosovu nastavlja, kao i da su pred nama teški dana i noći za srpski narod na Kosovu, ali i za Srbiju.

On je na svom Fejsbuku poručio Srbima na Kosovu daa se ne plaše, da ostanu čvrsti i pribrani, jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zvanični Beograd stoje uz njih i da ih nikada neće napustiti.

"'Kosovske' specijalne snage hapse nevine Srbe, oklopnim vozilima upadaju u dvorišta vrtića na severu Kosova, sa prstom na obaraču zaplenjuju privatnu imovinu i uništavaju živote srpskih porodica koje žive pošteno od svog rada. U ovoj situaciji Srbija mora, kao i do sada, da se ponaša racionalno i odgovorno, jer mi smo ozbiljna, međunarodno priznata država, a ne lutajući provizorijum kao što je lažna država Kosovo gde ne važi međunarodno pravo i gde političari kao što je Kurti mogu da se ponašaju destruktivno kao nenavođeni projektili. A često se ti projektili kao bumerang vrate upravo onima koji ih lansiraju", napisao je Vesić.

On je istakao da je predsednik Vučić večeras pokazao zrelost, odgovornost i odlučnost da čuva mir i stabilnost, ali i živote svih Srba na Kosovu i da tako i treba tumačiti njegovu najavu da će Srbija zvanično od Kfora zatražiti da se na KiM rasporedi 1.000 pripadnika srpske vojske i policije čiji je zadatak da osiguraju bezbednost Srba i njihove imovine na Kosovu. 

"Srbija na to ima pravo po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mi ćemo na poštovanju tog prava insistirati, čvrsto rešeni da zaštitimo živote naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji.  Koliko je predsednik Vučić odlučan u nameri da zaštiti živote Srba na KiM, govori činjenica da je on prvi predsednik Republike Srbije koji je za protekle 23 godine, koliko je na snazi Rezolucija 1244, aktivirao odredbu o raspoređivanju srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu i Metohiji", napisao je on. 

Kako je istakao Srbija je do sada nebrojeno puta pokazala svetu da je posvećena miru i stabilnosti, ali da ima svoje crvene linije preko kojih nikome, bez obzira kakva sila stoji iza njih, neće dozvoliti da pređe. 

"Ne ugrožavajte živote Srba i ne približavajte se našim crvenim linijama, jer će Srbija, kao ozbiljna i snažna država, morati da reaguje onako kako bi reagovale sve ozbiljne zemlje kada je njihovo stanovništvo ugroženo", zaključio je on.