Vidovdanski parastos zbog ozbiljne bezbednosne situacije ove godine u manastiru Gračanica

Manastir Gračanica
Izvor: Kosovo Online

Vidovdanski parastos, koji se niz godina tradiocionalno održava pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu, ove godine, zbog ozbiljnosti aktuelne bezbednosne situacije, će biti održan u manastiru Gračanica, najavila je Eparhija raško-prizrenska.

"S obzirom na veoma tešku situaciju na Кosovu i Metohiji, gde naš narod trenutno živi u bezbedonosnoj neizvesnosti i potpunom osećaju odsustva osnovih prava i sloboda, a posebno nakon najnovije serije hapšenja i zlostavljanja uhapšenih Srba, kao nadležni arhijerej, sa punom pastirskom odgovornošću doneli smo sledeću odluku. Vidovdanski parastos, koji se niz godina tradicionalno održava pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu, ove godine će biti održan u manastiru Gračanica, nakon Svete liturgije 28. Juna. Smatramo da ovakva odluka je jedino odgovorno rešenje u situaciji u kojoj, mi i srpski narod u celini, nemamo elementarnog poverenja da trenutno bezbednost i normalne uslove za održavanje parastosa na Gazimestanu može da obezbedi kosovska policija", navodi se u saopštenju Eparhije.

Eparhija raško-prizrenska će od Кfora zatražiti dodatnu zaštitu u toku ovogodišnje proslave.

"Ističemo da je  ovo prvi put, od završetka oružanog sukoba na Кosovu i Metohiji 1999. godine, da se donosi ovakva odluka, što samo pokazuje sadašnju ozbiljnost situacije, ali i potpuno naše nepoverenje  u postojeće institucije u Prištini, koje su, na žalost,  međuetničke odnose na Кosovu i Metohiji dovele na najniži nivo u poslednje 24 godine", dodaje se u saopštenju.