Vigemark: Euleks posvećen podršci kosovskim institucijama vladavine prava

Vigemark
Izvor: Telegrafi

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) dodelila je medalje za zasluge Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije (ZBOP) za specijalizovanu rezervnu jedinicu policije, koja se privremeno nalazi na Kosovu od marta. Tom prilikom on je ponovio da ta misija pruža tehničku podršku za dijalog između Kosova i Srbije, prenosi Telegrafi.

Šef Euleksa Lars Gunar Vigemark rekao je da će se saradnja sa Kosovom nastaviti na jačanju demokratije, zakona i reda.

"Kao civilna misija ZBOP, Euleks je posvećen podršci kosovskim institucijama vladavine prava, uključujući pravosuđe, popravne službe i policiju, kako bi postali efikasniji i prikladniji. Takođe smo ovde da pomognemo u rasvetljavanju sudbine nestalih lica podržavajući kosovske forenzičke kapacitete. Štaviše, mi pružamo tehničku podršku za dijalog između Kosova i Srbije. I pružamo dodatno pokrivanje civilne bezbednosti, uveravajući naše partnere da je EU posvećena stabilnom i mirnom Kosovu. Naša dugoročna saradnja sa Kosovskom policijom i Kforom u trostrukom bezbednosnom mehanizmu sada je još važnija", rekao je on.

Podršku vladavini prava pružio je i šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog.

"Sve institucije EU na terenu na Kosovu predstavlja više od 500 ljudi. Prisutni smo i sa našim državama članicama, sa 17 država članica koje su prisutne na Kosovu, i trudimo se da zajedno radimo svoj posao. Ovo je ozbiljna investicija na Kosovu, koja jasno pokazuje našu posvećenost da pomognemo Kosovu i da Kosovo vidimo kao deo evropske porodice", rekao je on.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pohvalio je partnerstvo sa međunarodnim saveznicima Kosova u oblasti bezbednosti, istakavši da su oni posvećeni profesionalnom razvoju kosovske policije, borbi protiv kriminala, korupcije i vladavini prava.

„Živimo u potpuno novom kontekstu, na našem kontinentu se vodi stravičan rat. Odbrana i bezbednost, geopolitika, geobezbednost, geoekonomija i geostrategija doživele su zemljotres sa nepovratnim posledicama. U vreme kada su sloboda i osnovna prava ugrožena, kao što svakodnevno vidimo u Ukrajini, vreme je da obeležimo vrednosti koje demokratske države čine i koje su garancija mira i poštovanja ljudskih prava i slobode. Evropski bezbednosni mehanizmi moraju biti evropski i sigurni kao i uvek. Kada kriminal i korupcija ugrožavaju efikasno i transparentno funkcionisanje institucija, vladavina prava postaje izazov“, rekao je on.

Specijalnu jedinicu Euleksa čini 70 pripadnika evropskih žandarmerijskih snaga iz Portugala i Francuske. Oni su doputovali na Kosovo kao odgovor na potrebu Euleksa da ima dodatne snage na terenu i kako bi ova misija mogla da podrži svoje kosovske kolege ako je potrebno, uzimajući u obzir bezbednosno okruženje na Kosovu i bezbednosnu situaciju u regionu.