Vilijamson: Da Kosovo nije formiralo Specijalni sud, to bi uradile UN uz saglasnost SAD

Klint Viliamson
Izvor: Gazeta ekspres

Bivši tužilac misije EULEKS Klint Viliamson rekao je da u slučaju da Skupština Kosova nije uspostavila Specijalni sud za ratne zločine, to bi se dogodilo u UN.

On je u intervjuu za "Ora Njuz“ rekao da je najveće insistiranje za formiranje Specijalnog suda bilo iz Rusije, prenosi Gazeta Ekspres.

"Ovo je vrlo zanimljivo pitanje. Kada je objavljen izveštaj Dika Martija Savetu Evrope, jedan broj evropskih vlada insistirao je na potpunoj krivičnoj istrazi. U to vreme su i Rusija i Srbija zahtevale uspostavljanje novog tribunala UN-a koji bi se bavio tim pitanjem. Verujem da su SAD i Evropska unija imale ispravan pristup. Budući da su SAD bile odgovorne za vladavinu zakona na Kosovu, Evropska unija je morala da nadgleda istragu i suđenje koje je usledilo. A to je dovelo do uspostavljanja posebne istražne radne grupe, na čijem sam čelu bio ja kao glavni tužilac u Briselu. Ali čak i nakon toga, Rusija je nastavila da insistira na tribunalu UN, što je dovelo do vrlo ozbiljne rasprave u Savetu bezbednosti UN. Činjenica je da je većina u okviru Saveta bezbednosti podržala predlog Rusije za stvaranje drugog suda“, rekao je on.

Vilijamson tvrdi da ovaj Sud nije izglasan u Skupštini Kosova, bio bi uspostavljen od strane Saveta bezbednosti UN.

"Da Evropska unija to nije učinila, da EU nije bila u stanju da sprovede istragu, stvar bi bila vraćena Savetu bezbednosti i glasalo bi se za osnivanje tribunala UN. Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska jasno su stavile do znanja kosovskoj vladi da neće koristiti svoj veto da blokiraju istragu o tom pitanju kako se radilo o vrlo ozbiljnim optužbama. Stoga je ova dilema došla pred kosovske vlasti. Ili dozvolite Evropskoj uniji da to učini pod svojim zakonskim ovlašćenjima na Kosovu i sarađujte s njima, ili neka se stvar vrati natrag Savetu bezbednosti UN-a gde bi većina članova glasala za osnivanje suda. SAD i EU nisu želele da se to pitanje otme iz ruku EU i vrati natrag Savetu bezbednosti. To bi se dogodilo da evropski scenario nije sproveden“, rekao je on.