Vitia: Kosovo uspešno upravlja pandemijom

Arben Vitia
Izvor: Ekonomia Online

Ministar zdravlja Arben Vitia procenjuje da je zahvaljujući merama Vlade Kosova smanjen broj slučajeva kovid 19 u zemlji, prenosi Koha.

U parlamentarnom odboru Vitia je istakao da Kosovo dobro upravlja situacijom, iako je u poređenju sa zemljama u regionu stanovništvo manje vakcinisano.

"Preduzete mere su rezultirale smanjenjem slučajeva, uprkos činjenici da je stopa vakcinacije u poređenju sa zemljama u regionu niža", rekao je Vitia.

Na Kosovu je trenutno preko 7.000 aktivnih slučajeva koronavirusa. Do sada je primljeno 1.200.000 doza vakcine. Prema rečima ministra zdravlja na zalihama ima još 400.000 doza vakcina, a do kraja godine se očkuje jo 500.000 doza. Kako je rekoa, očekuje se da će do Nove godine biti vakcinisano 70 odsto stanovništva.

„Napravili smo kampanje za podizanje svesti o vakcinaciji. Zaposlili smo još 1.450 zdravstvenih radnika. Obezbedili smo besplatne lekove za kovid pacijente i imamo još 1.200 slobodnih kreveta.“, rekao je Vitia, i dodao da probleme sa nedostatkom lekova, nabavkom potrošnoh medicinskog materijala i alata za pokrivanje mesečne plate stručnjaka, još uvek nisu repili.

Ministar Vitia je takođe govorio o nevoljama koje su, prema njegovim rečima, bile u ovom sektoru kada je on preuzeo dužnost.