Vitia: Testovi na koronavirus koje je Srbija donirala Kosovu biće uništeni

Arben Vitia
Izvor: Reporteri

Ministar zdravlja Arben Vitia danas je u kosovskom parlamentu, na pitanje poslanika Demokratske partije Kosova šta se dogodilo sa 1.000 testova na koronavirus koje je Srbija donirala Kosovu, odgovorio da su testovi uskladišteni i da nikada nisu korišćeni, prenosi Reporteri.  

Dodao je da će testovi kada dođe vreme za to, biti uništeni.

"Prema podacima Nacionalnog zavoda za javno zdravlje, testovi se čuvaju kao i većina drugih laboratorijskih materijala i nikada nisu upotrebljeni. Zbog isteka roka tretiraće se prema mikrobiološkim procedurama kao i svi materijali kojima je istekao rok“, odgovorio je Vitia poslaniku DPK na sednici Skupštine koja je u toku.

Imajući u vidu da se radi o malim količinama, Vitia je istakao da nisu potrebne posebne procedure, kako bi se testovi zajedno sa otalim laboratorijskim otpadom odložili.

Da podsetimo, iz Beograda je za Prištinu prosleđeno 1.000 testova polovinom aprila prošle godine, kada je epidemija koronavirusa bila u punom jeku i kada na Kosovu nije bilo ni približno dovoljno testova za otkrivanje prisustva virusa.

Odmah je, međutim, u kosovskoj javnosti krenula polemika da li pomoć iz Srbije treba da se prihvati, a sada saznajemo da je kosovska vlada nije upotrebila.

Miodrag iz Peći
02. Avgust 2021.
Lažu, ako je istina, onda donaciju vratiti Srbiji ima kome su pitrebni.