Vizna liberalizacija izazov i prioritet Kurtijeve vlade, Hrvatska hoće dokaze borbe protiv korupcije

kosovski pasoš
Izvor: Lajmi

Ambasadorka Hrvatske u Prištini Danijela Barišić ističe da je za ukidanje viznog režima potrebno postizanje konsenzusa 27 država članica EU, dok su analitčari Fadilj Ljepaja i Dušan Janjić saglasni u oceni da će to biti prioritet ali i izazov za novu vladu, javlja RTK2.

Diplomatska predstavnica Hrvatske u Prištini kaže da njena zemlja smatra da je Kosovo ispunilo sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije, ali da su potrebni novi dokazi.

"Potrebni su nam dokazi da je Kosovo uradilo sve što je trebalo da se uradi. Ova država mora nastaviti da se bori protiv kriminala i korupcije. Kosovo mora da nam da dokaze kako bismo ubedili države članice da promene mišljenje i pokazali im da je Kosovo učinilo sve što je moglo,” rekla je Barišićeva.

Analitičar Fadilj Ljepaja smatra da će vizna liberalizaija biti jedan od prioriteta nove vlade i da konačna odluka zavisi od država članica Evropske unije.

"I prethodne vlade su dosta radile na tome da se ispune uslovi koje su evropske institucije postavile. Imamo na kraju i izjavu gospodina Borelja koji je rekao da su, što se evropske komisije tiče, ti uslovi zapravo ispunjeni, ali da konačna odluka ipak zavisi od država članica. Znamo kakav je slučaj sa nekoliko država evropske zajednice koje nisu priznale Kosovo, mislim da će sve od toga zavisiti”, ocenio je Ljepaja.

Kaže da odluka država koje nisu priznale Kosovo zavisi od kontra politike koju Srbija vodi prema Kosovu.

“Mislim da je Kosovo uglavnom ispunilo uslove za viznu liberalizaciju, to je i izjavio visoki zvaničnik Evropske komisije, slobodan protok prema Evropi je standard koji važi za sve u Evropi, osim za Kosovo. Mislim da je to ne samo politički nekorektno, već  i nehumano“, naglasio je Ljapaja.

Vizna liberalizacija predstavlja izazov za novu Vladu Kosova, ocenjuje analitičar Dušan Janjić.

„Nema spora da je vizna liberalizacija jedan od prioriteta nove vlade, koji je nasleđen od prethodne vlade.To je jednostavno deo mehanizma , što se kaže , putovanja u Evropsku uniju. Malo je šansi da će Kurti tu išta menjati. Da li će Kosovo u skorije vreme dobiti viznu liberalizaaciju?

To je izazov za Kurtijevu vladu jer jedan od razloga zbog koje nije bilo vizne liberalizacije neuspešna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. To je ono što je u  programu obećao Kurti kao svoj unutrašnji prioritet i na tome će se sada dvostruko meriti, i kod građana Kosova i u Evropskoj uniji”, rekao je Janjić.

Naglašava da lično misli da je put do vizen liberalizacije težak, a meriće se na osnovu izveštaja o eventualnim izmenama u zakonodavstvu, kao i konkretnih slučajeva hapšenja i procesuiranja.

Za dobijanje bezviznog režima Kosovu je potrebna podrška većine zemalja u Savetu Evropske unije. Evropska komisija je u julu 2018. godine objavila da je Kosovo ispunilo sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije. Ali i pored preporuke Evropske komisije i podrške Evropskog parlamenta, zemlje članice EU i dalje nisu postigle dogovor oko ovog pitanja.