Vizna liberalizacija za građane Kosova do kraja ove godine?

Portparolka Evropske komisije za unutrašnje poslove, migracije i unutrašnju bezbednost Anita Hiper izjavila je da će Evropska komisija do kraja godine predstaviti tehnički izveštaj o pitanju vizne liberalizacije za Kosovo, prenosi Telegrafi.

Ona je pozvala zemlje članice Evropske unije da nastave sa procesom ukidanja viza za Kosovo.

"Mi redovno pružamo pregled učinka Kosova u različitim oblastima relevantnim za standarde kroz izveštaje zemalja proširenja. Da bismo podržali donošenje odluka država članica, ove godine ćemo predstaviti naš izveštaj o proširenju za 2022. godinu uz tehničko ažuriranje pitanja liberalizacije viznog režima", rekla je Hiper.

Evropska komisija je u maju 2016. potvrdila da je Kosovo ispunilo sve standarde Mape puta za liberalizaciju viznog režima, ali pitanje viza se odugovlači godinama, kako zbog problema na Kosovu tako i zbog primedbi brojnih zemalja članica EU.

Predsednica parlamentarne komisije za evropske integracije iz redova opozicione stranke DSK Rezarta Krasnići rekla je da se nada da će ovoga puta biti konkretnih akcija, a ne samo praznih reči.

"Do sada smo čuli razne optimistične izjave u vezi sa liberalizacijom viza, ali su izostajale konkretne akcije. Razočaravajuće je kako je jedan od najprozapadnijih naroda na Balkanu izolovan, uprkos činjenici da je nekoliko puta zaredom potvrđeno da su ispunjeni svi kriterijumi za slobodno kretanje. Sada kada se priča o novoj situaciji, nadam se da će biti konkretnih akcija i da će biti omogućeno slobodno kretanje građana", rekla je ona.

Član parlamentarnog odbora za evropske integracije iz vladajuće stranke Agon Batuša naveo je da očekuje da će Kosovo u roku od nekoliko meseci dobiti viznu liberalizaciju.

"Pozivi u EU za liberalizaciju viza za građane Kosova su sve učestaliji. Pozitivna promena francuskog stava je ohrabrujuća. Ispunili smo sve kriterijume i dodatne zahteve u celosti. Stoga očekujemo da se sledećeg meseca krene ka liberalizaciji viza od strane EU, odnosno državama članicama. Ove jeseni očekujem da će se ova nepravda završiti", rekao je Batuša.

Politički analitičar Fidan Ukaj je optimističan da se odluka o liberalizaciji viza može izvršiti ove godine, ali za tehničke procedure za slobodno kretanje će, kako je istakao, trebati više vremena.

EU je uklonila vize u 2009. i 2010. godini za sve zemlje zapadnog Balkana, ali se Kosovo i dalje suočava sa viznim režimom.