Vjosa Osmani, američki student i druga žena na mestu kosovskog predsednika

Vjosa Osmani
Izvor: Economia online

Vjosa Osmani izabrana je danas za predsednicu Kosova, u trećem krugu glasanja poslanika Skupštine.

Političku karijeru započela je još kao tinejdžerka, kada je bila aktivistkinja Demokratskog saveza Kosova. Sa 24 godine postala je savetnica i šefica kabineta tadašnjeg predsednika Kosova Fatmira Sejdiua 2006. godine.

Iste godine započela je njena akademska karijera - postala je predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini.

Master i doktorske studije iz međunarodnog prava završila je na američkom Univerzitetu u Pitsburgu.

Danas predaje i na Američkom univerzitetu u Prištini.

U periodu 2008. do 2010. zastupala je Prištinu pred Međunarodnim sudom pravde dok je ova institucija odlučivala o pravu Kosova da proglasi nezavisnost.

Bila je poslanica Demokratskog saveza Kosova u nekoliko mandata, u junu prošle godine smenjena je sa pozicije potpredsednice DSK-a i člana predsedništva stranke.

Predlog za smenu podneo je lider stranke Mustafa, zbog toga što je, kako je tada naveo, odbila da glasa za rušenje vlade Aljbina Kurtija i ujedno odbila da glasa za formiranje nove vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.

Nakon toga Osmani je napustila stranku u kojoj je ponikla, osnovala sopstvenu političku grupaciju, sa kojom se na poslednjim izborima pridružila Pokretu Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, koji ju je nominovao za predsednicu Kosova.

U poslednjem sazivu bila je predsednica Skupštine Kosova. Inače, Vjosa Osmani je, kao predsednica Skupštine, preuzela vršenje dužnosti predsednika Kosova 5. novembra kada je Hašim Tači podneo ostavku jer su Specijalizovana veća u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti

Na vodećim pozicijama, Kosovo je jednom već imalo ženu - Atifetu Jahjagu koja je bila predsednica od 2011. do 2016. godine.

Vjosa Osmani rođena je 17. maja 1982. godine u Mitrovici, gde je završila osnovnu i srednju školu.

Pored maternjeg, govori engleski, turski, španski i srpski jezik. Udata je i majka je dve devojčice.

Lii
05. April 2021.
Bravo Vjosa Osmani