Vjosa Osmani izabrana za predsednicu Kosova

Vjosa Osmani
Izvor: Kosovo Online

Vjosa Osmani izabrana je za novog predsednika Kosova. U trećem krugu glasanja poslanika kosovskog parlamenta Osmani, kandidatkinja Pokreta Samoopredeljenje, dobila je 71 glas poslanika, nevažećih je bilo 11 listića. Protivkandidat Nasuf Bejta, takođe ispred Samoopredeljenja, nije dobio nijedan glas.

U prva dva kruga glasanja, Osmani je dobila 69, odnosno 67 glasova, što nije bilo dovoljno za potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.

U trećem krugu tajnog glasanja poslanika, Osmani je dobila dovoljan broj glasova jer Ustavni okvir omogućava da se nakon dva neuspela pokušaja predsednik Kosova izabere uz prostu većinu glasova 120 poslanika.

Pored Vjose Osmani  kandidat za predsednika Kosova bio je i Nasuf Bejta, koji je na izborima 14. februara bio na listi Samoopredeljenja, inače je ranije bio član Demokratskog saveza Kosova.

Da bi neko od njih bio izabran za predsednika Kosova bilo je potrebno najmanje 80 glasova u prvom ili drugom krugu glasanja, dok u trećem može biti izabran sa prostom većinom ili 61 glasom, ali pod uslovom da postoji kvorum i da je u sali prisutno najmanje 80 poslanika. 

Očekivalo se da bi danas glasanje moglo biti završeno jer albanski mediji prenose da je Samoopredeljenje obezbedilo 80 glasova za Vjosu Osmani.

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca na početku sednice za izbor predsednika Kosova konstatovao je da je u sali prisutno 84 poslanika, čime je obezbeđen kvorum za ponavljanje prvog kruga glasanja.

Odmah se pristupilo glasanju. 

Kvorum za uspešan završetak glasanja za predsednika Kosova obezbeđen je zahvaljujući Ademu Hodži iz goranske i Fadilju Gašiju iz romske zajednice. Deset poslanika Srpske liste nisu bili prisutni u Skupštini Kosova, dok su ostali poslanici iz manjinskih zajednica učestvovali u glasanju.

Iako je opozicini Demokratski savez Kosova odlučio da obezbedi neophodan kvorum u sali, njihova tri poslanika ni danas nisu uzela učešće u glasanju. To su Agim Veljiu, Avdulah Hoti i Driton Seljmanaj.

U glasanju je učestvovala Aljbena Rašiti iz Alijanse za budućnost Kosova, uprkos odluci njene partije da ne učestvuje u izboru predsednice.

Opoziciona Demokratska partija Kosova nije učestvovala u glasanju za predsednicu, jer za tu partiju Osmani nije ličnost adekvatna za taj položaj.

U drugom krugu glasanja učestvovala su 82 poslanika, Vjosa Osmani je dobila 67, Nasuf Bejta 4 glasa. Nevažećih je bilo 11 listića. 

Poslanica Demokratske partije Kosova Adeljina Grainica učestvovala je u drugom krugu predsedničkog glasanja. Posle prvog kruga, poslanica DPK Adeljina Grainca ušla je u salu zajedno sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Uprkos tome što su bili prisutni Avdulah Hoti i Agim Veljiu nisu učestvovali u glasanju. Driton Selmanaj, na početku glasanja u drugom krugu, napustio je plenarnu salu.

Ht
04. April 2021.
Kupismo predsednika 😂