Vlada Kosova će držati u tajnosti koliko je novca skupljeno u Fondu za bezbednost

KBS
Izvor: GazzetaExpress

Građani Kosova za sada neće znati koliko je novca prikupljeno u Fondu za bezbednost, jer je Vlada Kosova odlučila da ove informacije čuva u tajnosti, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Portparol kosovske vlade Perparim Krieziu kaže da je ta odluka doneta na osnovu profesionalnih procena "koje vode računa o nacionalnoj bezbednosti”, takođe u skladu sa Zakonom o klasifikaciji informacija i verifikaciji bezbednosti. 

Pojedini predstavnici civilnog društva i članovi Odbora za bezbednost i odbranu, međutim, smatraju da bi sredstva prikupljena u Fondu za bezbednost, koji je Vlada osnovala 2. marta, trebalo da budu poznata javnosti. 

Član Odbora Skupštine Kosova za bezbednost i odbranu iz Demokratske partije Kosova Rašit Ćaljaj kaže da nemaju informacije o Fondu za bezbednost i da je ceo proces, od njegovog osnivanja, bio netransparentan. 

"Nemamo informacije o tome kako će se koristiti ovaj fond, ko će raditi reviziju. Ne znamo koliki je iznos prikupljen. Vlada nas drži u mraku i to je neprihvatljivo", rekao je on.

Ćaljaj, koji je nekoliko godina vodio kosovsku policiju, smatra da nema razloga da Vlada drži u tajnosti podatke o Fondu.

Koordinator projekta u Pokretu FOL Erbljin Hodža kaže da je transparentnost glavna osnova dobrog upravljanja.

"Postavlja se pitanje zašto ne bismo znali koliko je novca prikupljeno od građana za Fond bezbednosti. Fond mora biti transparentan. Moramo da vidimo da li će novac biti iskorišćen na najbolji mogući način", ocenjuje Hodža.

Profesor bezbednosnih nauka na Kosovu Avni Isljami, međutim, smatra da iznos prikupljenih sredstava ne mora da se objavljuje, već da bi trebalo da ga kontroliše komisija.

"Taj fond bi trebalo da bude pod nadzorom vladinog odeljenja ili komisije sastavljene od vladinih zvaničnika, članova dijaspore i civilnog društva kako bi bio kontrolisan i funkcionalan", rekao je Isljami.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je, u nekoliko navrata nagovestio da su u fondu prikupljeni milioni evra, a šef Strateške komunikacije u Ministarstvu odbrane Kosova, pukovnik Sefer Isufi kaže da imaju informacije da su se građani u velikom broju odazvali pozivu da daju prilog za Fond za bezbednost.