Vlada Kosova: Intenzivnija komunikacija sa SAD u vezi dijaloga

kosovo sad
Izvor: GazzetaExpress

Kosovska vlada tvrdi da je komunikacija sa Sjedinjenim Američkim Državama, u vezi dijaloga, intenzivnija poslednjih nedelja, prenosi Koha.

Premijer Aljbin Kurti u poslednje dve nedelje je dva puta razgovarao sa zamenikom američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Gabrijelom Eskobarom.

Kurti je sa Eskobarom razgovarao u petak, ali je sličan razgovor imao i pre 14 dana, 19. novembra kada su razgovarali o dijalogu.
 
Kako se navodi, Kurti takve razgovore nije imao sa zvaničnicima Evropske unije.

Portparolka Vlade Rozafe Keljmendi kaže za Kohu da je Vlada u stalnoj koordinaciji sa SAD, kao i da je jučerašnji razgovor Kurtija i Eskobara u skladu sa redovnom komunikacijom i regularnom saradnjom koju vlada Kosova ima sa američkom administracijom. 

"Tokom ovog telefonskog razgovora bilo je reči i o dijalogu Kosova i Srbije koje vodi Evropska unija. Vlada Republike Kosovo ceni podršku Sjedinjenih Američkih Država u ovom pogledu i pozdravlja svaku posvećenost Vlade SAD u dijalogu, ka pravno obavezujućem sporazumu u čijem središtu je uzajamno priznanje", rekla je Keljmendi.

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj smatra da EU nema ambicije da se vrati dijalogu, osim da organizuje novi sastanak do kraja meseca.

On je podsetio da će specijalnom izaslaniku Miroslavu lajčaku sada biti dve godine da je na tom mestu, kao i da je na početku mandata rekao da je konačni dogovor pitanje meseci, a ne godina.

“Vidi se da nema pomaka u tom pravcu i da se dijalog sa EU umesto bilo kakvog dogovora guši raspravom o pitanjima poput tablica, nalepnica za tablice, struji i drugim stvarima koje jesu važne, ali nisu u skladu sa ambicijama koje su imali u EU I međunarodnoj zajednici pre nego što je Lajčak preuzeo ovu funkciju”, rekao je Palokaj.

Analitičar Visar Imeri smatra da razlike između strana o pojedinim pitanjima, kao i promenu dijaloga koju je najavio premijer Kurti teško je postići bez podrške međunarodne zajednice.

"Imamo sukob mišljenja između Vlade Kosova i posrednika u vezi sa procesom dijaloga, a kao što znamo u procesu dijaloga ne možete da se promenite ako nema podrške naših međunarodnih prijatelja", rekao je bivši Imeri koji je i bivši poslanik.

Za komentar komunikacije Kurtija i Eskobara Koha je pitala i ambasadu ambasade SAD na Kosovu, ali nije dobila odgovor.