Vlada Kosova pozdravila pismo kojim je od SAD, EU i Velike Britanije zatraženo da budu oštriji prema Srbiji

Vlada Kosova Logo
Izvor: Kosovo Online

Vlada Kosova pozdravila je pismo koje je prema navodima medija potpisalo više političara zapadnih zemalja a kojim se od Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Velike Britanije traži da budu oštriji prema Srbiji u vezi sa deeskalacijom odnosa Beograda i Prištine, prenosi Reporteri.

Portparol Vlade Perparim Krieziu je u saopštenju naveo da Vlada pozdravlja ovo pismo i da zahvaljuje međunarodnim političarima na njihovom interesovanju za Kosovo.

"Pozdravljamo pismo i zahvaljujemo predsednici parlamentarnog odbora za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva Ališi Kerns, senatoru Bobu Menendezu, američkim kongresmenima Toresu i Titusu, predsedniku Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Majklu Rotu i svakom od poslanika i predsednika parlamentarnih odbora za spoljnu politiku prijateljskih zemalja, uključujući i Ukrajinu, zbog njihovog interesa za Kosovo, njihove podrške, ali i posvećenosti da u ovom pismu istaknu uzroke i pokretače situacije na severu naše zemlje“, rekao je on.

Krieziu je takođe naveo da Vlada Kosova ostaje posvećena potpunoj deeskalaciji situacije na severu.

"Ostajemo posvećeni potpunoj deeskalaciji situacije na severu, budni na svaki potencijal za ponovnu eskalaciju i lojalni zakonitosti i ustavnosti", rekao je on.

Inače, u pismu političara zapadnih zemalja upućenom SAD, EU i Velikoj Britaniji, navodi se da Zapad ima "mek" pristup prema Beogradu.

"Kosovo se suočilo sa značajnim posledicama nakon pokušaja gradonačelnika da uđu u svoje kancelarije na severu Kosova. Kosovo bi trebalo da koordinira sa Kforom u budućnosti kako bi sprečilo eskalaciju. Ali nedostatak pritiska na Srbiju nakon proizvoljnog pritvaranja trojice kosovskih policajaca i neuspeha da bude pozvana na odgovornost za napade na Kfor naglašava trenutni nedostatak nepristrasnosti u rešavanju takvih žarišta“, navodi se, između ostalog, u pismu upućenom visokom predstavniku EU za spoljne poslove Đuzepu Borelju, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju.