Vlada Kosova protiv UNMIK

Tanin - Kurti
Izvor: kk.rks-gov.net

UNMIK je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je UNMIK od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja, saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.

Dodaje se da je premijer Kurti uvek jasno isticao svoj stav prema misiji UNMIK, da je trebalo davno da bude povučena.

"Premijer je oduvek jasno iznosio svoj stav prema UNMIK-u, kao nijedan drugi lider nakon sukoba na Kosovu. Prisustvo i aktivnost UNMIK je nepotrebno. Nakon proglašenja nezavisnosti i potvrde legitimiteta od strane Međunarodnog suda pravde, mandat misije Ujedinjenih nacija je mandat do sada tri puta prekoračen“, navode iz kabineta premijera.

Nekada veliki protivnik UNMIK-a, premijer Aljbin Kurti, piše RSE, je 11. oktobra 2021. primio u svom kabinetu sadašnjeg šefa misije Zahira Tanina. Posle sastanka, premijer je naveo da je sastanak održan uoči sednice Saveta bezbednosti UN, na kojoj će šef UNMIK predstaviti redovni izveštaj o dešavanjima na Kosovu.

U kabinetu kosovskog premijera kažu da smatraju da je misija UNMIK nepotrebna od proglašenja nezavisnosti. Ali, kako kažu u Vladi, pošto je ova misija i dalje na Kosovu, sačekaće ih kad god zatraže sastanak.

Uprkos nedostatku izvršnih ovlašćenja, UNMIK redovno izveštava o situaciji na Kosovu na sastancima Saveta bezbednosti UN, od 1999. godine, na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

Poslednji sastanak Saveta bezbednosti UN održan je 15. oktobra, na kome je Tanin bio kritikovan jer je optužio kosovske institucije da izazivaju tenzije u opštinama na severu Kosova gde je većinsko srpsko stanovništvo.

UNMIK: Bićemo ovde dok Savet bezbednosti ne donese drugu odluku

U odgovoru za RSE iz UNMIK-a se navodi da će biti na Kosovu dok Savet bezbednosti UN ne donese drugu odluku.

"Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999) utvrđuje mandat međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva na Kosovu. Svaka promena mandata zahteva odluku Saveta bezbednosti“, navodi se u odgovoru iz UNMIK-a za RSE.

Ističe se da UNMIK trenutno sarađuje u različitim oblastima sa kosovskim institucijama, kao i sa civilnim društvom. Naglašava se da je UNMIK, na osnovu svog mandata u poslednjih pet godina, izdvojio oko devet miliona evra za jačanje reda i zakona, poštovanje ljudskih prava i saradnju među zajednicama. Takođe se kaže da šef UNMIK-a "održava stalne konsultacije sa rukovodstvom Prištine i Beograda", kao i sa drugim međunarodnim misijama na Kosovu, uključujući Kfor, OEBS i Euleks.

Misija Ujedinjenih nacija, UNMIK, osnovana je na Kosovu juna 1999. godine nakon usvajanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Trenutno, UNMIK ima veoma ograničeno prisustvo na Kosovu.

Na poslednjem sastanku Saveta bezbednosti UN, SAD su ponovile zahtev za zatvaranjem ove misije.