Vlada planira da poveća broj inspektora sa 35 na 400

Trenutno Inspekcija rada ima samo 35 inspektora, ali prema nacrtu programa kosovske vlade očekuje se da će uskoro na Kosovu raditi 400 inspektora rada, javlja Koha.

Desetine radnika svake godine izgube posao, posebno u građevinarstvu. Do sada, međutim, ova situacija nije uverila prethodne vlade da preduzmu nešto po tom pitanju.

U Inspekciji rada ne samo da je broj inspektora mali već se taj broj stalno smanjuje.

Prema rečima glavnog inspektora rada Valjona Ljecija, svake godine traže pomoć centralnih institucija da povećaju broj, ali do sada nije došlo do promena, prenosi KTV.

Trenutno inspekcija ima samo 35 inspektora, ali prema nacrtu programa vlade očekuje se da se broj inspektora rada poveća na 400.

Vlada tek treba da obelodani detalje, međutim, prema Sindikatu radnika privatnog sektora, više od povećanja broja inspektora važno je kako će obavljati posao i njihov profesionalni integritet.

“Ne očekujem da će im biti dodeljeno 400 inspektora i zapravo nije samo problem u broju, već u nadzoru nad inspektorima. Korupciju treba sprečiti na relaciji inspekcija - poslodavac. Čak i 100 bi bilo dovoljno ako se uvede disciplina u inspekciji”, rekao je on.

Iako se planira povećanje broja inspektora rada i druge inspekcije se takođe suočavaju sa malim brojem radnika i minimalnim uslovima rada.

Inspekcija za zaštitu životne sredine sada ima oko 20 inspektora za celo Kosovo, za obe oblasti - za prirodu i vodu i za prostorno planiranje.