Vlada smanjuje plate u pravosuđu, stručnjaci odluku ocenjuju skandaloznom i nezakonitom

Sud
Izvor: Gazeta Express

Vlada Kosova usvojila je danas Nacrt zakona o platama u javnom sektoru kojim su plate sudija i tužioca vraćene na nivo pre povećanja koje je donela vlada Ramuša Haradinaja 2017. godine, prenosi Reporteri.

Premijer Aljbin Kurti je rekao da se ovim Nacrtom zakona plate sudija i tužilaca vraćaju na nivo prethodne zakonske regulative.

Pravnik Betim Musljiu ocenio je da je ova odluka skandalozna, da uništava pravosudni sistem i legalizuje korupciju.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog demokratskog instituta je rekao da je odluka Vlade o smanjenju plata sudijama i tužiocima nezakonita i da neće biti sprovedena.

„Pravnik sa osnovnim znanjem zna da je odluka Vlade o smanjenju plata sudijama i tužiocima nezakonita i ona ne može da se izvrši. Žao mi je premijera Kurtija zbog ljudi koji ga savetuju o pravosuđu“, rekao je Miftaraj.

Novim Zakonom o platama predsednik Ustavnog suda imaće koeficijent 17,5, dok će sudija imati koeficijent 16,4, koliko će imati ministri i narodni poslanici. Predsednik Vrhovnog suda imaće koeficijent 17, predsednik Sudskog saveta Kosova 16,5, sudija Vrhovnog suda - 15,5, glavni tužilac - 17, a predsednik Tužilačkog saveta 16,5.

Vlada Ramuša Haradinaja je 2017. donela odluku o povećanju premijerske plate, što se automatski odrazilo na pravosudni sistem. Prva Vlada Aljbina Kurtija je zatim odlučila da smanji premijersku platu, ali to nije uticalo na plate u pravosuđu.