Vlada usvojila budžet za 2022: Više od 100 miliona evra za KBS

Kurti na sednici vlade
Izvor: Ekonomia Online

Vlada Kosova usvojila je Nacrt budžeta za 2022. godinu u iznosu od 2,74 milijardi evra, a premijer Aljbin Kurti kaže da će više od 100 miliona evra biti izdvojeno za KBS, prenosi Ekonomija onlajn.

Kurti je rekao da je cilj da se povećaju izdvajanja za KBS na dva odsto bruto domaćeg proizvoda, kako to zahteva standard NATO.

Prema Nacrtu budžeta za 2022. godinu, u odnosu na ovogodišnji rebalans budžeta, u narednoj godini će u budžetu biti 220 miliona evra više, što je 8,7 odsto više u odnosu na rebalans budžeta ove godine.

Premijer Kurti je rekao da “Kosovo nikada nije imalo takav budžet” i naveo da je povećan budžet za poljoprivredu za više od 70 miliona evra, da će proizvođači biti podržani sa 40 miliona evra, koliko je predviđeno i za investicije u Trepču i Telekom. 

Kurti je najavio da će sredstvima iz budžeta početi izgradnja 50 vrtića na celom Kosovu, da će 45 miliona evra biti izdvojeno za porodilje i dečije dodatke, da penzije neće biti manje od 100 evra, kao i da će 50 miliona evra biće izdvojeno za dugove od eksproprijacije.

Kosovski premijer kaže da će biti obezbeđeno dodatnih 2.000 besplatnih stipendija, dodatnih 35 miliona evra socijalnim programima, još 24 miliona evra za nabavku lekova, dok će za mlade biti izdvojeno 20 miliona evra. 

"Ove i mnoge druge investicije su omogućene za samo šest meseci rada vlade", rekao je Kurti.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da su ciljevi privredni preporod, privreda zasnovana na proizvodnji i podrška zapošljavanju.