Vladimir Orlić izabran za predsednika Skupštine Srbije

Vladimir Orlić
Izvor: SNS

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su večeras Vladimira Orlića za predsednika parlamenta. Za Orlića je, od 230 poslanika koji su pristupili glasanju, glasalo 154 poslanika, dok je protiv bilo 76 poslanika, a uzdržanih nije bilo, prenosi RTV.

Za Orlića su glasali poslanici SNS-a i koalicije koja je učestvovala zajedno sa najvećom parlamentarnom strankom na izborima 3. aprila, kao i oni iz poslaničkog kluba SPS - Ivica Dačić, poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, poslanička grupa PUPS - Solidarnost i pravda, Jedinstvene Srbije, SDPS-a.

Konstitutivna sednica počela je juče kada je potvrđeno 250 mandata novog saziva Narodne skupštine, a današnje zasedanje, koje je trajalo oko 12 sati sa jednočasovnom pauzom obeležila je rasprava o kandidatu SNS-a za predsednika parlamenta Vladimira Orlića.

Na mestu predsednika Skupštine Srbije Orlić nasleđuje predsednika SPS-a Ivicu Dačića.

Konstitutivna sednica nastavlja se izborom članova skupštinskih odbora, kao i članova delegacija i imenovanjem generalnog sekretara Skupštine.

Narodna skupština će imati sedam potpredsednika, od čega tri iz redova opozicionih poslaničkih klubova.

U novom sazivu Skupštine Srbije formirano je 15 poslaničkih grupa. Najveća je poslanička grupa SNS, "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", na čijem čelu će biti Milenko Jovanov, dok će njegova zamenica biti Marina Raguš.

Poslaničku grupu "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije" vodiće Ivica Dačić, a menjaće ga Đorđe Milićević.

Formirana je i poslanička grupa "Ujedinjeni - SSP, PSG, Sindikat Sloga, PŽ", koju će voditi Marinika Tepić, a njen zamenik će biti Pavle Grbović.

Šef poslaničke grupe "Nada - Novi DS S - POKS" biće Miloš Jovanović, a njegov zamenik Vojislav Mihailović.

Poslanički klub Narodne stranke vodiće Miroslav Aleksić, kojeg će menjati Stefan Jovanović.

Milica Đurđević Stamenkovski vodiće poslaničku grupu Zavetnici, a menjaće je poslanik Nikola Dragićević.

Poslaničku grupu Demokratske stranke vodiće Zoran Lutovac, a njegova zamenika biće Dragana Rakić.

Dragan Marković biće šef poslanika Jedinstvene Srbije, a njega će menjati Života Starčević.

Formirana je u poslanička grupa "Moramo - Zajedno" koju će voditi Nebojša Zelenović, a menjaće ga Aleksandar Jovanović.

Poslaničku grupu Socijaldemokratske partije Srbije vodiće Branimir Jovanović, a menjaće ga Muamer Bačevac, dok će poslanički klub "PUPS - solidarnost i pravda" voditi Stefan Krkobabić, a njegov zamenik će biti Milorad Hadži Stošić.

U skupštini je formirana i poslanička grupa "Srpski pokret Dveri - patriotski blok", čiji će šef biti Boško Obradović, a njegov zamenik Ivan Kostić.

U novom sazivu parlamenta, jedan klub činiće poslanici manjinskih lista "Zajedno za Vojvodinu", SDA Sandžaka i Koalicije Albanaca doline u okviru grupe "Evropski regioni - Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina", koju će voditi Aleksandar Olenik, a menjaće ga Enis Imamović.

Poslaničku grupu "Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo" vodiće Radomir Lazović, a menjaće ga poslanica Biljana Đorđević.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara biće Balint Pastor, a njegova zamenika biće Elvira Kovač.

Nakon izbora na tu funkciju Orlić je poručio poslanicima da će narodnu volju morati, baš kao i narod, svako da poštuje.

Kako kaže videlo se na izborima kakvu politiku narod želi i dodaje da građani očekuju da se nastavi sa politikom koja je od Srbije napravila zemlju koja je slobodna, nezavisna.

"To je politika rezultata, narod hoće rezultate, njih je podržao ove godine, rezultata koji su za ponos jer znače i snažniju ekonomiju, dvostruko veće plate nego u vremenima kada smo počeli sa tom politikom, to je politika rezultata kroz infrastrukturu. Šta god radili staraćemo i uspećemo da, kada smo već pokazali da Srbija može da posle više decenija pobeđuje, nastavi da pobeđuje", poručio je Orlić.

Dodaje i da će nastaviti sa politikom koja je obezbedila da uz ostvarenje velikih planova stvaranje dobre perspektive i naglašava da naša zemlja i građani danas imaju više buidućnosti, slobode i demokratije.