Vlajić: Kosovo je neka vrsta amalgama koji povezuje vlast i crkvu

Đorđe Vlajić
Izvor: Print Screen

Kosovo je neka vrsta amalgama koji povezuje vlast i crkvu, koje na tom pitanju imaju visok stepen saglasnosti, ocenio je novinar Đorđe Vlajić piše N1 Info.

Kako je Vlajić dodao, gostujući na televiziji N1, crkva je veza sa ljudima na Kosovu, ima značajnu imovinu i brojne svetinje i ima tvrd odnos kako bi vlast trebalo da se postavlja prema Kosovu.

"Postoji velika približnost u stavovima", smatra Vlajić i dodaje da se, nakon smrti patrijarha Irineja, otvara nekoliko pitanja.

"Ko će biti novi patrijarh, kakav će biti odnos države i crkve, da li će se nastaviti odnos koji je irinej izgradio. Malo opor utisak ostavlja kovid situcija i nešto manje nepoštovanje mera nego prilikom sahrane mitropolita amfilohija, nadam se da neće biti većih obolevanja posle sahrane, deo ljudi se ne pridržava mera, celiva sanduk, ne nosi masku. Meni je upitno da li svi najavljeni treba da govore, da li je ovo prilika za krupne reči", kaže Vlajić.

Kada je u pitanju Vašingtonski sporazum, Vlajić kaže da su mnogi pravnici rekli da se tu teško može govoriti o sporazumu, već da su to deklaracije i dodaje da je mnogo stvari urađeno zarad Trampove kampanje.

"Neke stvari su bile propagandni potezi Trampa, Evropa nije srećna zbog toga, videćemo kako će vlast da se ponaša, da li će ispoštuje sve što je potpisano ili će da bude deklarativna priča. Videćemo kada će Izrael da prizna Kosovo, što će da utiče na odnose. Mnogo je stvari urađeno za potrebe Trampove kampanje, Bajden če poštovati onoliko koliko mu bude interes. Teško je predviđati šta će nova administracija od Trampovog nasleđa da nastavi, a šta će zaboraviti da je postojalo", kaže Vlajić.