Vlajić: Nema primera u istoriji Evrope da je neko zbog izjave oteran godinu dana u zatvor

Nebojša Vlajić
Izvor: Kosovo Online

Advokat Nebojša Vlajić koji zastupa Ivana Todosijevića, kome je Apelacioni sud u Prištini potvrdio presudu od godinu dana zatvora zbog izjave o događajima u Račku iz januara 1999. godine, rekao je da je za presudu saznao iz albanskih medija, kao i da ona još nije uručena ni njemu, ni njegovom branjeniku.

Bivši predsednik opštine Zvečan i nekadašnji ministar uprave i lokalne samouprave Ivan Todosijević osuđen je prošle godine u Osnovnom sudu u Prištini, u ponovljenom postupku, na godinu dana zatvora, po optužbi za "izazivanje nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje i netrpeljivosti", a Apelacioni sud u Prištini odbacio je žalbu odbrane i potvrdio presudu.

Vlajić je za Kosovo onlajn rekao da činjenica da šira javnost za presudu saznaje iz medija govori mnogo toga.

"Presuda još uvek nije uručena ni Todosijeviću, niti meni kao njegovom braniocu, presuda je distribuirana preko albanske štampe i svi smo to videli. To govori i kome je ova presuda namenjena, a namenjena je široj javnosti i disciplinovanju i ućutkivanju čitavog jednog naroda, a ne pojedincu", kaže Vlajić.

Ocenio je i da su ovakve situacije postale nedopustiva sudska praksa u Prištini dodao da nema primera u evropskoj istoriji da je neko za bilo kakvu izjavu oteran na godinu dana u zatvor

"Veći problem je što je ova presuda jednako nezakonita kao ona prva, ali je kazna umesto dve godine izrečena na godinu dana zatvora. Svejedno je drakonska. Ni jedna kazna ne može da bude pravična ukoliko to što je okrivljeni učinio nije krivično delo. Ovo nije krivično delo već spada u dozvoljenu slobodu govora. Nema primera u istoriji Evrope da je neko za bilo kakvu izjavu oteran godinu dana u zatvor", objašnjava Vlajić.

Vlajić je kazao da je ovakva presuda poruka da ljudi nemaju pravo na svoje mišljenje i naglasio da se na Kosovu ubija sloboda govora i izražavanja.

"Ova presuda je poruka da ne možete da imate mišljenje o događajima iz prošlosti, što je apsolutno pogrešno, jer svako od nas ima pravo da misli šta god želi, a pored toga što ima pravo da misli, ima pravo i da to kaže jer sloboda mišljenja je ništa bez slobode izražavanja, a mi vidimo da su oba prava na Kosovu pogažena", zaključio je Vlajić. 

On kaže da je jedino moguće, kada je reč o Todosijevićevom slučaju, da se podnese zahtev na zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu Kosova jer žalba na drugostepenu presudu nije moguća.

Todosijević je prvostepeno prvi put osuđen krajem 2019. godine na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini, ali je Vrhovni sud vratio slučaj na ponovno suđenje.