Vlast i opozicija u klinču da li je ZSO uslov za Savet Evrope

Savet Evrope
Izvor: Reporteri

Predstavnici vlasti i opozicije imaju dijametralno suprotne stavove da li je slanje nacrta ZSO Ustavnom sudu ključan uslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope ili je taj proces već završen, prenosi Gazeta Blic.

Raspravu je pokrenulo saopštenje iz kabineta nemačkog kancelara Olafa Šolca nakon telefonskog razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem da Kosovo treba da otpočne sa formiranjem ZSO kako bi ušlo u Savet Evrope.

Premijer Kurti je u Gračanici odbio da odgovori na ovo pitanje, a poslanik Samoopredeljenja Arber Redžaj je izjavio da pitanje formiranja ZSO nema nikakve veze sa članstvom u SE, koje je, prema njegovim rečima, već gotova stvar.

„Proces pridruživanja Kosova Savetu Evrope je završen, Kosovo je već pristupilo. Zašto ovo govorim? Jer kad prođete Parlamentarnu skupštinu, možda se ne sazove sednica Komiteta ministara, ali u 100 odsto slučajeva Komitet ministara je odlučio isto kao što je odlučila PS. Možda će biti malo odlaganja, ali Kosovo će se pridružiti”, rekao je Redžaj.

Na pitanje da li će Kosovo postati članica Saveta Evrope i bez pokretanja procedure za formiranje ZSO, on je decidan.

“Apsolutno”, prenela je RTV Dukađini.

Ipak, poslanica DSK Rezarta Krasnići ističe da su uslovi za članstvo u Savetu Evrope jasni i da je to moguće samo otpočinjanjem procesa formiranja ZSO.

„Ako se prisetimo šta se događalo u prošlosti, koliko je puta proces vizne liberalizacije prolazio u Evropskom parlamentu, a nije prošao u Savetu, ta činjenica bi morala da ih zabrine. Moramo više da radimo.  Videli smo kako dve prijateljske države Kosova pozivaju premijera Kurtija da pošalje nacrt Asocijacije Ustavnom sudu. Vidi se da je to već uslov Asocijacije“, rekla je Krasnići.

Gazeta Blic podseća da se međunarodni pritisak za formiranje ZSO povećava uoči sastanka Komiteta ministara ovog meseca u Francuskoj.

Međutim, ocenjuje se da su dosadašnji koraci vlade ocenjeni kao ključni da li će kosovska aplikacija biti uvrštena na dnevni red ove godine.