Vogel: Dogovor oko tablica je privremeni sporazum koji pomaže da se izbegne eskalacija

Tobi Vogel
Izvor: Telegrafi.com

Saradnik berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Tobi Vogel kazao je da je pravi značaj sporazuma između Kosova i Srbije po pitanju registarskih tablica u tome što ostavlja po strani aktuelno goruće pitanje i obavezuje strane da se fokusiraju na širu perspektivu, prenosi Telegrafi.

„Ovo je privremeni sporazum koji sada pomaže da se izbegne eskalacija, ali očigledno nije rešenje, jer bi Kosovo zapravo trebalo da obustavi sprovođenje svojih suverenih prava na severu Kosova, što je naravno dugoročno i srednjeročno neprihvatljivo za Prištinu, kaže za Vogel za RSE.

Dodaje da ostaje da se vidi da li će se sporazum o registarskim tablicama zaista pretočiti u pregovore, dodajući da ima dosta prostora za "moguće manipulacije".

„Mislim da je osnovni interes Srbije da što više odlaži pregovore i ne sumnjam da će to učiniti“, naglašava Vogel.

Vogel dodaje da je na moderatoru da li želi da se strane fokusiraju na konačni dogovor. On, međutim, ne veruje da bi Srbija pregovarala u dobroj veri.

„Verujem da je Kosovo veoma entuzijastično da to uradi, a Srbija nije. A, prevazilaženje ovog jaza između stranaka će pasti na fasilitatora čiji je autoritet, mislim, u velikoj meri pao onim što se desilo ove nedelje u Briselu“, ocenjuje Vogel.

Vogel kaže da je u pregovorima za konačni sporazum Kosova i Srbije uloga SAD odlučujuća.

„Kada stvari postanu zaista teške, verovatno će biti potrebna veoma direktna intervencija Vašingtona. A ono što me brine je da je cilj nove faze, završne faze pregovora, izgleda nešto manje od priznanja“, kaže Vogel.

Dodaje da je i za njega zabrinjavajuća nova faza pregovora.

„Predlog Francuske i Nemačke ne sadrži puno priznanje i čini mi se čudnim da se na početku faze koja bi trebalo da se fokusira na konačni sporazum, već postavlja niži standard od njega“, naglašava Vogel.