Voker: Ne vidim da je srpska zajednica diskriminisana na Kosovu

Vilijam Voker i Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Šef nekadašnje verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker izjavio je za Teve 1 da je zabrinut zbog evropskog plana o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da smatra da stvari za Kosovo idu u pogrešnom pravcu.

„Izuzetno sam zabrinut zbog ovog predloga Evropske unije, koji ima podršku i Sjedinjenih Američkih Država. Ne mogu da prihvatim ovaj plan kada se govori o nekom obliku autonomije srpske zajednice na Kosovu. Ne vidim da je srpska zajednica diskriminisana na Kosovu, naprotiv, imaju mnoga prava, pa čak imaju i obezbeđena mesta u Skupštini. Mislim da stvari idu u pogrešnom smeru i to uopšte nije dobro za budućnost Kosova“, rekao je Voker.

Voker, kako prenosi Teve 1, ne krije razočaranje načinom na koji Sjedinjene Američke Države podržavaju Evropsku uniju u ovom procesu.

„U ovom sporazumu nigde nije zapisano da će Srbija priznati nezavisnost Kosova i njegov suverenitet i to je veoma razočaravajuće. Pitanje nezavisnosti bi trebalo da bude prioritet, a onda bi trebalo da se razgovara o ostalim tačkama. Dobro razumem da je premijer Kurti pod velikim pritiskom EU i SAD, kao i drugi što su bili, ali ovaj sporazum, po mom mišljenju, nije u interesu Kosova. Kada bih danas razgovarao sa Kurtijem, rekao bih mu: izdrži pritisak, jer je ovim sporazumom Kosovo više podeljeno nego ujedinjeno. Zbog toga sam veoma razočaran što SAD podržavaju Evropsku uniju oko ovog predloga“, rekao je Voker.