Vol Strit Džurnal: Uspeh vakcinacije u Srbiji inspirisao EU da se okrene kineskoj vakcini

Tanjug
Izvor: Tanjug

Ugledne američke novine "Vol Strit Džurnal" navode da je uspešna vakcinacija u Srbiji inspirisala mnoge evropske zemlje da spas od pandemije potraže u Kini, prenose Večernje novosti.

"Vol Strit Džurnal" piše da se vlade nekih manjih evropskih zemalja obraćaju Kini za vakcine protiv kovida, zbog jalove nabavke sredstava za imunizaciju od strane EU, kao i da problemi u proizvodnji vakcina ometaju borbu kontinenta protiv pandemije.

Takav trend bi mogao da poveća uticaj Kine u regionu, pošto se Peking od samog početka postavio kao pouzdan saveznik u borbi protiv korona virusa.

U tekstu podsećaju da je predsednik Aleksandar Vučić zvao predsednika Kine Si Đinpinga u oktobru, i apelovao je na njega da uputi Srbiji dovoljne količine vakcina. Taj dogovor je brzo ispoštovan, i prve doze su stigle u našu zemlju već u januaru.

"Vol Strit Džurnal" podseća da je Vučić razgovarao i sa Putinom, koji je takođe ekspresno odobrio isporuke vakcine "Sputnjik V" Srbiji.

List dalje podseća da je Evropska unija, koja kupuje vakcine za 27 država članica, odobrila tri sredstva za imunizaciju razvijena u Nemačkoj, SAD i Velikoj Britaniji. Međutim birokratska tromost i problemi kod proizvođača doveli su do toga da je  imunizacija u EU izuzetno spora.

Nestašica je bila još gora u evropskim zemljama koje nisu članice EU. Do sada su se uglavnom male države na marginama EU obratile Pekingu za pomoć. Ipak, kako raste frustracija građana, sada i bitnije članice razmatraju dve kineske vakcine i još jednu razvijenu u Rusiji.