Vučević: Ako zavisi od Srbije i Srba na KiM, neće biti konflikata

vučević
Izvor: RTV

Opasnost od konflikta na Kosovu ne može da se isključi, ne zavisi sve od nas, tu su i drugi subjekti, administracija Aljbina Kurtija i zemlje Kvinte, EU, SAD, ocenio je ministar odbrane Miloš Vučević odgovarajući na pitanje kakva je procena Saveta za nacionalnu bezbednost po tom pitanju, pišu Novosti.

Vučević je u emisiji „Marker“ na Insajder TV dodao i da „ne može da kaže da je sve sigurno i spokojno, ali da veruje da ćemo izbeći moguću konfrontaciju“.

“Ne zavisi sve od Srbije. Ako bude do Srbije i Srba na KiM, sve će biti mirno”, rekao je Vučević.

Upitan da li se razmatralo angažovanje Vojske Srbije, Vučević kaže da Srbija ne želi sukobe ali da neće da dozvoli novi pogrom.

“Mi smo razmatrali sve moguće opcije za zaštitu našeg stanovništva na KiM kao ozbiljni i odgovorni ljudi. Srbija ne želi nikakve sukobe, smatramo da je bolje 1.000 puta se sastati za stolom, nego biti u rovovima. Nemamo nameru i želju da vodimo ratove, ali to što mi pričamo o miru i stabilnosti ne znači da smo slabi, kukavice i neodlučni niti da ćemo dozvoliti nove pogrome. Srbija ne mora sve karte da pokaže unapred, iako bi to mnogi voleli da vide. Moramo da vodimo računa o nacionalnoj bezbednosti i državnoj strategiji”, rekao je Vučević.

Dodao je da će Srbija jačati odbrambene kapacitete Vojske Srbije, svih odbrambenih faktora i da će voditi politiku koja treba da čuva mir i stabilnost na ovim prostorima, ali da to ne znači da će dozvoliti novi pogrom.

“Kada pričamo o miru, ljudi procenjuju da je to neki znak slabosti. Nije, mi samo ne želimo više da stradamo, ali nećemo dozvoliti bilo kakav pogrom ili napad na Srbiju. Vojska Srbije je danas mnogostruko jača nego što je bila krajem prošlog veka, ali mi želimo da u miru jačamo vojne kapacitete. Mnogo sam ponosan što ću sa ovom Vladom dočekati najveće povećanje plata za oficire, podoficire i vojnike, i za civile u službi Vojske Srbije, a to je 25 odsto”, rekao je između ostalog Vučević.