Vučević: Kriza na severu Kosova se završila bez nasilja zbog čvrste politike Vučića i jedinstva naroda

Miloš Vučević
Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je "snažnija i bolje opremljena i brojnija Vojska Srbije faktor koji nas udaljava od mogućih sukoba", prenosi Nova.

Vučević je za televiziju B92 rekao da "kada imate snažnu vojsku niste lak plen, i nikom niste džak za udaranje", što je prema njegovim rečima bio jedan od razloga što se kriza na severu Kosova, kada su Srbi postavili barikade na putevima u znak protesta zbog hapšenja bivših pripadnika kosovske policije srpske nacionalnosti, završila bez sukoba.

Prema njegovim rečima kriza na severu Kosova se završila bez nasilnih pokušaja vlasti u Prištini da ukloni barikade, i zbog "čvrste politike" koju "personifikuje" predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i zbog "jedinstva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji su na miran i demokratski način branili svoja ljudska prava i slobode".

"Vojska Srbije je pozicionirana da jasno Srbija poručuje svima da postoje ‘crvene linije’", rekao je Vučević i dodao da to znači da ne može više biti operacija kao što su "Bljesak" i "Oluja" tokom kojih su proterani Srbi iz Hrvatske devedesetih godina prošlog veka, "ni novog progroma Srba na Kosovu i Metohiji".

Prema njegovim rečima "sve drugo može i treba da bude za pregovaračkim stolom, ali nema novih izbegličkih kolona".