Vučević: Narednih 30 dana suspendovan izvoz naoružanja i vojne opreme, prioritet Vojska Srbije

Miloš Vučević
Izvor: Kosovo Online

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević potvrdio je danas, govoreći o odluci o zabrani izvoza naoružanja i vojne opreme iz Srbije, da je Vlada Srbije usvojila zaključak na predlog predsednika Aleksandra Vučića, kao vrhovnog komandanta i da je narednih 30 dana suspendovan izvoz naoružanja i vojne opreme iz namenske industrije, odnosno grupacije Odbrambena industrije Srbije, prenosi RTV.

"Prioritet dobija Vojska Srbije i sve ono što su potrebe Vojske Srbije će biti isporučeno od strane fabrika iz grupe odbrambene industrije. Time ćemo dodatno ojačati odbrambene kapacitete naše države, odnosno Vojske Srbije, razumejući sve okolnosti koje nas okružuju i prateći sve one činjenice koje su relevantne po pitanju procene bezbednosti naše države. To ne znači da Srbija ide u rat, to ne znači da prizivamo rat, ali dobro procenjujemo sve bezbednosne rizike i izazove, pratimo sve ono što se dešava i spram toga se vladamo", istakao je ministar Vučević.

Naša procena je, kako je naglasio ministar odbrane, da u ovom trenutku komercijalni poslovi ne mogu da imaju prioritet u odnosu na pitanje bezbednosti otadžbine i da ono što se proizvodi u namenskoj industriji mora, pre svega, da bude usmereno ka Vojsci Srbije u skladu sa njenim potrebama.

"Ne pravimo nikakve megalomanske planove, ništa što nije sinhronizovano sa strateškim planovima Vojske Srbije, samo dodatno ojačavamo naše kapacitete, odnosno Vojsku Srbije. Videćemo posle 30 dana kakva bude situacija i da li će se taj moratorijum na izvoz nastaviti ili će se vratiti u redovno poslovanje - namenska industrija će moći da pravi komercijalne poslove sa trećim stranama", naglasio je Vučević.

On je, takođe, još jednom podvukao da država preko Ministarstva odbrane plaća sve što se uzima za Vojsku Srbije.

"To nisu pokloni, to niko ne deli, nego mi to platimo, samo kažemo da ne može da ima prednost neka firma iz neke druge države, nego prednost ima Vojska Srbije zato što je pitanje bezbednosti Srbije iznad svih komercijalnih poslova", istakao je Vućević.

Odgovarajući na pitanje o poslednjim optužbama umerenim na srpsku namensku industriju iz inostranstva, ministar Vučević rekao je da je potpuno lažna optužba iz Belgije da je firma iz Valonije prodala komponente, tehnologiju i opremu za proizvodnju municije kompaniji „Jugoimport-SDPR“ za fabriku u Uzićima i da je odatle proizvedena municija koja je završila u Rusiji.

"Netačno, apsolutno netačno. Pojasnio bih to time što ću da kažem da 90 odsto ukupno proizvedene streljačke municije, pa i sportske municije u Srbiji, a imamo dve velike fabrike „Prvi partizan“ u Užicu i fabriku u Uzićima u okviru „Jugoimport-SDPR“, ide na američko tržište. Dakle, 90 odsto tržišta je Amerika. Sada neko pravi celu priču i interesantno je da je priča krenula s jedne nemačke televizije", rekao je ministar i dodao da je „Jugoimport-SDPR“ angažovao svoj pravni tim i da će proučiti ima li elemenata za tužbe, za povredu ugleda i časti kompanije.

Prema njegovim rečima po ko zna koji put je srpska namenska industrija izložena hibridnim ratovima i stalnim optužbama.

"I to je neverovatno. Kod nas su trgovci oružjem “neki prevaranti i u sivoj zoni pod sankcijama”, a njihovi trgovci oružjem su valjda najugledniji građani. Mi ne smemo da proizvodimo naoružanje i vojnu opremu, a u drugim državama naoružanje i vojna oprema treba da se proizvodi, odnosno, oni da nam kažu šta mi i koliko smemo da proizvedemo - što je još jedan od pokazatelja složene pozicije Republike Srbije", istakao je ministar odbrane i naglasio da sa zadovoljstvom očekuje da delegacija iz Belgije proveri sve te navode i da vide da je apsolutno neistina o tome šta se navodi u tim izveštajima odnosno lažnim izveštajima.

Kako je istakao ovde je reč o hibridnom ratu.

"Stalno nas optužuju da smo prodali jednoj ili drugoj strani. Konstantno. Setite se lažne priče o Turskoj, da je Krušik prodavao artiljerijsku municiju kalibra 122 mm preko Turske. I onda vidite da se ne podudaraju podaci koji se navode u tim otpremnicama. Vidite da je čist falsifikat. Ali to je nešto što se u kontinuitetu ponavlja. Setite se isfabrikovane afere Krušik koja je krenula iz Bugarske, koja ima konkurentsku firmu. Ali na žalost, u Srbiji to neko dočeka sa radošću i sladostrašću i onda učestvuje u urušavanju sopstvene države",  rekao je Vučević.

Vučević je poručio da Srbija čuva svoju namensku industriju i da možemo da snabdevamo našu vojsku u dobroj meri iz sopstvenih kapaciteta, što znači da smo manje zavisni, ili malo više nezavisni, što je veoma korisno u ovim okolnostima.