Vučević: Predsednik Vučić celom svetu rekao istinu u oči, zna šta čini u odbrani KiM 

Miloš Vučević
Izvor: Pink.rs

Gradonačelnik Novog Sada i član Predsedništva Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je da se na nedavnoj sednici Skupštine Srbije videla i čula snaga argumenata predsednika Aleksandra Vučića i pogled čoveka koji zna da čini sve za Srbiju i Kosovo i Metohiju u njenom sastavu, prenosi Pink. 

Vučević je rekao da je to najjači utisak sa sednice parlamenta o Kosovu. 

Na pitanje kako komentarišete sednicu Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o Kosovu i da li je razočaran što nije bilo jedinstvenog stava, Vučević je naveo da je davno prozreo licemerje pojedinaca iz opozicije kojima su puna usta navodne potrebe za jedinstvom, posebno u odbrani Kosova i Metohije, a zapravo samo pokušavaju da igraju na emocije građana, a nacionalno jedinstvo ih ne zanima da se ne bi zamerili nekoj zapadnoj sili.

"Dakle, od njih nisam očekivao ništa više od prazne demagogije i potpunog neznanja i nerazumevanja ozbiljnosti situacije. Od opozicije nismo čuli nijedan konkretan predlog šta i kako da učinimo za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. Umesto toga, građani Srbije su u prenosu uživo imali priliku da vide ko je kakav i kakve su čije namere. Umesto jedinstva za koje su se navodno zalagali, deo opozicije je sednicu koristio za nastavak svoje prljave kampanje i širenje laži o predsedniku Vučiću i njegovoj porodici", naveo je Vučević.

Upitan da prokometariše govor predsednika Vuća na 77. zasedanju Generalne skupštine UN, Vučević je naveo da je to iznad svega hrabar i mudar državnički govor kojim je celom svetu u oči rekao istinu o Srbiji, izneo slobodarske i pravične stavove i na primeru Srbije ukazao na nepravde i dvostruke aršine u primeni međunarodnog prava, ali i na potrebu i zalaganje Srbije da i dalje čvrsto stoji na braniku međunarodnog prava. 

"Kakve je odjeke taj govor imao, svedoči činjenica da su danima mediji i društvene mreže preplavljeni njegovim komentarima i analizama. Čak je i na zvaničnom kanalu svetske organizacije govor predsednika Vučića imao više pregleda nego lideri mnogo većih zemalja, pa i sam Zelenski, koji je najavljivan kao najveća zvezda sesije. Jedino više pregleda su imali govori predsednika Bajdena i predsednika Filipina, a to su sve zemlje sa više od sto miliona stanovnika. Jako je značajno što se tako daleko čuo iskreni govor našeg predsednika Aleksandra Vučića, zato što je oslonjen na stavu da je odbrana međunarodnog prava od ključnog značaja, da ne sme tako surovo da se gazi, kako su to velike sile učinile u slučaju Srbije. Sigurno su mnogi bili iznenađeni, ali većina je bila oduševljena kada su čuli kako predsednik jedne male zemlje ima tako snažan i svoj stav baziran na odbrani osnovnih postulata međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija", rekao je Vučević.

Na pitanje da li očekuje nove pritiske na Srbiju povodom uvođenja sankcija Rusiji, Vučević kaže da je i sam predsednik Vučić rekao da mu je to pitanje u Njujorku stalno postavljano. 

"Vidite da je geopolitička situacija svakim danom sve komplikovanija, a samim tim će pritisci na Srbiju svakim danom biti sve veći - spolja od istih onih koji su principe međunarodnog prava polomili na grbači našeg naroda, ali i iznutra od ljudi koji stalno spočitavaju što nismo uveli sankcije Ruskoj Federaciji. Ne znam da li je ijednoj zemlji u Evropi u ovom momentu teže nego Srbiji zbog njenog specifičnog položaja. Važno je da građani veruju u argumente koje iznosi predsednik Vučić, i siguran sam da on iz toga crpi najveću snagu u daljoj borbi za interese našeg naroda", naglasio je Vučević.