Vučević prisustvovao predstavljanju Bele knjige odbrane Srbije

Vučević prisustvovao predstavljanju Bele knjige odbrane Srbije
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević prisustvovao je danas predstavljanju Bele knjige odbrane Srbije, i istakao da je cilj tog dokumenta da približi javnosti rad Ministarstva odbrane.

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, Vučević je u Domu Vojske Srbije, na početku obraćanja čestitao svima koji su bili uključeni u pripremu i izradu tog bitnog dokumenta za sistem odbrane Srbije.

„Podsetio bih i da je pre ovog dokumenta posle dugo decenija usvojen još jedan od ključnih strateških dokumenata, Koncept totalne odbrane. Oni koji su mnogo duže od mene u sistemu odbrane kažu da to nemamo, praktično, od raspada SFRJ, da naša država nije imala takav dokument i da time ne ispravljamo neku formalnu prazninu, nego suštinski dajemo podlogu za dalju razradu odbrane naše države, razumejući sve one okolnosti koje nas okružuju“, istakao je Vučević.

On je podsetio da, uz Strategijski pregled odbrane i druga dokumenta planiranja, ovaj dokument čini fundament strateških dokumenata.

„Bela knjiga treba da približi javnosti sve ono što radi Ministarstvo odbrane i svi subjekti, svakako, i Vojska Srbije, da taj deo transparentnosti, demokratskog prikaza bude potvrda da se ništa ne radi skriveno i iza leđa, da tu nema nekih nejasnoća. A s druge strane ni transparentnost, ni demokratičnost ne smeju da ugroze odbranu, mora da bude korelacija tih odnosa ili subjekata“, naglasio je Vučević, ukazujući na opasnost da se banalizacijom kroz transparentnost obesmisli koncept odbrane ili pravo na odbranu jedne države.

Prema njegovim rečima, ne postoji veća odgovornost za državno rukovodstvo nego što je odbrana zemlje, njenih građana i zaštita i ostvarivanje nacionalnih i odbrambenih interesa.

„I preduslov za uspešno izvršavanje ili ispunjavanje te obaveze jeste procena bezbednosnog okruženja, utvrđivanje posebne sposobnosti sistema odbrane i efikasno sprovođenje mera, koje su usmerene na dalju izgradnju sposobnosti i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Očekujem od svih vas da primenimo sve ono što smo pripremili, predložili, odnosno definisali kroz ova dva, odnosno ako dodamo i Belu knjigu, tri dokumenta. Da to što ste radili naporno, marljivo i što prvi put posle dugo godina dobijamo ove dokumente, mora da bude i primenjeno. Ne sme da ostane, kako bi to nekad rekli ’mrtvo slovo na papiru’ već suštinski, živi akt, u smislu njegovog organskog postojanja i funkcionisanja, razumevanja i naše sposobnosti da to možemo da primenimo“, naglasio je on.

Ocenjujući da mora da se vodi računa o bezbednosti, imajući u vidu sve okolnosti koje će definisati svet u narednom periodu, Vučević je ukazao na važnost dela Ministarstva odbrane koji se bavi politikom odbrane.

„Ne smemo biti zaglavljeni u prošlosti, ne smemo se praviti naivni i nevešti da ne živimo u dobu ili vremenu promena, koliko god da to neko pokušava da ospori ili da kaže da se ništa ne menja – menja se i te kako i svedoci smo, svesno ili nesvesno, velikih geopolitičkih promena i Srbija to mora da razume, da prati, da predupredi sve ono što treba da deluje i da dejstvuje i da kroz jačanje koncepta odbrane, totalne odbrane, jačanje Vojske Srbije jačamo i naš potencijal kao odvraćajući faktor za sve potencijalne opasnosti za našu državu“, ocenio je Vučević.