Vučević: Radimo svaki dan da nam Vojska bude jača, to je garant mira na Kosovu

Miloš Vučević
Izvor: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević poručio je da država svaki dan radi na tome da jača Vojsku, jer je ona najsnažniji garant mira zbog izazovne bezbednosne situacije na Kosovu.

"Vrlo je izazovna trenutna bezbednosna situacija na Kosovu. Zbog opstanka našeg naroda na KiM, preduzimamo određene aktivnosti po pitanju odbrane naše zemlje i jačanja Vojske Srbije. Radimo svaki dan da nam Vojska bude jača jer je to najsnažniji garant mira za našu državu i najjači odvraćajući faktor prema svima onima koji nisu dobronamerni", rekao je Vučević u Dnevniku RTS.

On je dodao da Srbija svoju trenutnu bezbednost duguje jakoj Vojsci koja je stvarana od 2012. do danas.

"Da nemamo ovakvu vojsku kakvu danas imamo, verujte, mnogo teže i gore poteze bi i Kurti i oni koji ga pokrivaju i podržavaju učinili prema nama i našem narodu na KiM", naglasio je.

Na pitanje postoji li rizik od izbijanja nasilja, on je istakao da rizik uvek postoji, ali se "trudimo da ga svedemo na onu meru koju možemo da kontrolišemo". 

Vučević je prokomentarisao i nastup Srbije na sednici Saveta bezbednostu UN, koja je, prema njegovom mišljenju, bila veliki diplomatski uspeh.

"Predsednik Republike je argumentovano izneo sve što se dešava hronološki na KiM, govorio o svemu što ugrožava opstanak Srba na KiM. Sa druge strane, čuli smo čoveka koji ima samo svoje lično ime i prezime Aljbina Kurtija - nema odrednicu nikakve teritorije, entiteta, daleko bilo države. On je pričao, moram da kažem, gluposti, bez ikakve kontraargumentacije. To je politički i diplomatski uspeh Srbije, ne treba očekivati ništa revolucionarno u pitanju promene politike zemalja koje imaju prema Kosovu, ali je vrlo važno da svetska javnost i Srbija uporno i snažno ponavlja sve ono što se tiče Srba na KiM. Ta bitka će se nastaviti i neće stajati, preko noći ništa ne može da se reši. Moramo biti uporni, imati veru, mudrost i znanje i kako da štitimo naše državne interese. Ne smemo biti obeshrabreni, komplikovano je i složeno. Naš državni interes je da sačuvamo mir i naš narod na KiM političkim, diplomatskim i svim veštinama koje možemo primeniti", poručio je ministar.

Zaključio je da su u kritikama prema Prištini do sad SAD bile najotvorenije, nešto su bile korektnije ostale zemlje Kvinte.

"Hajde da vidimo šta će biti po tom pitanju. Rekao bih da niko više nema dilemu ko je uzročnik haosa i svega onoga što se dešava na KiM, a to je mali tiranin Aljbin Kurti", naveo je Vučević.