Vučević: Razočarani smo reakcijom Kfora, stajali su sa strane i dozvolili lov na Srbe

Miloš Vučević
Izvor: Kosovo Online

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević kaže da nakon sukoba u Banjskoj sledi utvrđivanje šta se sve tačno dogodilo, kao i da mnogi srljaju sa zaključcima, i poručuje da se očekivala drugačija reakcija Kfora koji ima bazu nedaleko od tog mesta. Stajali su, ističe, sa strane, i dozvolili da dobro raspoređeni albanski policajci nastave lov na Srbe.

Navodi da se tri dana nakon sukoba u Banjskoj zna da su izgubljeni ljudski životi, da ima ubijenih, ranjenih i uhapšenih.

"Ono što nam sledi jeste utvrđivanje tačno svega onoga što se desilo i svih relevantnih činjenica. Vidim da mnogi srljaju u Srbiji sa zaključcima kako i do čega je došlo u nedelju u Banjskoj. Moram da napomenem da od 1999. Srbija nema faktičku vlast na Kosovu i Metohiji i time je za nas i naše organe daleko teže da prikupe sve činjenice", rekao je Vučević za RTS.

Poručuje da ovo nije momenat u kojem neko treba da se takmiči u medijskoj atraktivnosti sa izjavima, već da "čuvamo živote Srba na KiM i da čuvamo Srbiju".

"Ovaj scenario koji smo mogli da vidimo od nedelje pa sve do jučerašnjih sastanaka vodi u onom pravcu da je Srbija pokretač ili sponzor ne znam kakvih terorističkih akata, da su Srbi na KiM kriminalci i teroristi i da se sprema onaj scenario iz devedesetih godina. Opet je namenjena ta uloga Srbiji da smo loši momci", rekao je ministar.

Naglašava da najviše brine pozicija Srba na Kosovu, posebno na severu.

"Kurtijev režim je proglasio čitav sever zonom antiterorističke akcije, što im omogućava da mimo svih pravila i procedura rade ono što rade. Nije samo pitanje progona, pucanja, bukvalno ustreljavanja Srba, nego i upadanje po kućama, maltretiranje, masovna hapšenja i nastavak svega onoga što se već mesecima sprovodi nad Srbima", naglašava Vučević.

Ukazuje da je ključno pitanje ko je dozvolio da Kosovska policija sa juga dođe na sever Kosova, što je suprotno Briselskom sporazumu.

"Neko je to dozvolio. Neko dozvoljava Aljbinu Kurtiju da gradi baze za specijalne policijske snage, da pojačava prisustvo, da ulaze teško naoružani policajci sa specijalnim vozilima. Neko je dozvolio da se pravi mimikrija od izbora i da neko postane gradonačelnik sa dva ili tri posto glasova, neko je dozvolio da se smeni šef regionalnog centra policije Sever, neko je dozvolio da nema sankcija za kršenje Briselskog sporazuma", navodi Vučević.

Ističe da je Beograd osudio ubistvo albanskog policajca i da ne želi bilo kakve sukobe, i naglašava da ima razmevanja za bol svačije porodice i svakog naroda.

"Ono što se posle toga dešavalo je užas, Srbi su bili proganjani i lovljeni kao zveri po šumama oko Banjske. Vidite da je to neko dobro pripremamo, kada vidite snimke koje objavljuju sukcesivno", rekao je Vučević.

Na pitanje ko je to pripremao, kaže da je "neko pripremao".

"Da li su to samo Albanci ili nisu, to je sada pitanje koje zahteva dalju istragu", naglašava ministar.

Ukazao je da se očekivala drugačija reakcija Kfora.

"Srbija je očekivala drugačiju, da ne kažem da smo u dobroj meri razočarani reakcijom Kfora. Za nas je Kfor morao da bude istovremeno aktiviran, jer on je tu prvi koji treba da reaguje u takvim situacijama i spreči dalje krvoproliće i dalje ljudske žrtve. Da Euleks izađe i ako neko treba da bude procesuiran i ima elemenata krivične odgovornosti i elemenata za istragu – to je moralo biti rađeno uz podršku Euleksa i pre svega uz podršku Kfora koji je morao zaustaviti dalje pucanje", navodi Vučević.

Dodao je da Kfor nedaleko odatle ima bazu, kao i da su mogli da reaguju.

"Oni su izašli, ali kao da su stajali sa strane i dozvolili da dobro raspoređeni albanski policajci nastave taj lov na Srbe u okolini Banjske", kaže Vučević.

Na pitanje da li danas može da se veruje Kforu, Vučević kaže da nije pitanje da li verujemo ili ne verujemo.

"Pitanje je da smo mi uslovljeni da komuniciramo sa Kforom makar i na najnižem tehničkom nivou, ali da razgovaramo sa Kforom koji vidimo kao jedinu legitimnu silu na prostoru pokrajine", rekao je Vučević.

Govoreći o tome da li komuniciramo sa Kforom, Vučević kaže: “Na najnižem tehničkom nivou“.

"Ali ne možemo prekinuti saradnju, zato što to bi bilo opasno po Srbe na Kosovu i Metohiji i bilo bi loše za Srbiju, ali taj nivo je sveden bukvalno na elementarni tehnički nivo. Mi zaista očekujemo da Kfor preuzme tu daleko aktivniju ulogu, a ne da se postavi u ulogu posmatrača na nekom brdu sa strane i gleda sada dokle će i koliko će albanska policija ubiti Srba ili da li će oni uzvratiti ili šta će se već dešavati", naveo je Vučević.

Prosto je neverovatno da nije bila jača reakcija Kfora, poručuje Vučević.

Ukazuje da svi pričaju o posledicama, a ne o uzrocima.

"Uzroci su kršenje, odnosno neprimenjivanje Briselskog sporazuma, bez bilo kakve sankcije za stranu koja ne primenjuje, a nije primenjivala Priština. Uzroci su da nije formirana Zajednica srpskih opština. Uzroci su da su suspendovani komandiri policije iz srpskog naroda. Uzroci su da kosovska policija, albanskog etničkog porekla, ulazi stalno na sever, da grade nove baze, da maltretiraju ljude. Uzroci su da su upucali šest Srba ove godine, od toga jednog dečaka od 11 godina. Uzroci su da niko nije odgovoran za to. Uzroci su da je onaj ko je pucao na dečaka pripadnik kosovskih snaga bezbednosti, pa se brani sa slobode, praktično se proglašava za heroja", naveo je Vučević.

Dodao je da je, nažalost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima pravo po ovom pitanju – da bi se ovo moglo desiti i da će se desiti.

"Srbija, njeno državno rukovodstvo, mesecima ukazuje da je situacija takva da može da eskalira. Da Srbi ne mogu više da izdrže taj pritisak. Ljudi, tamo je pitanje života i smrti za Srbe", ističe Vučević.

Govoreći o tome koliko ovo narušava dijalog i poziciju Beograda, Vučević kaže da je danas svakako složenija situacija za nas.

"Ne mali broj predstavnika međunarodne zajednice je krenuo već u nedelju sa tim narativom da su Srbiji teroristi, da je Srbija pokrovitelj terorizma, da je treba sankcionisati, kazniti. Bilo je izjava da nas treba bombardovati, da je opet vreme za reakciju kakvu smo imali 1998. i 1999. protiv naše države. Vidite da su oni opet izvadili sve te udžbenike, sve te scenarije koje su pisali devedesetih godina i vrlo brzo ih osvežili samo sa novim datumima i novim imenima, ali što se tiče naroda i države, opet Srbija i srpski narod treba da budu krivi", naveo je Vučević.

Time je, dodaje, uloga ili pozicija Srbije daleko ozbiljnija.

"Zato molim sve građane Srbije, koliko god mogu, da razumeju poziciju našeg naroda na Kosovu i Metohiji, da razumemo poziciju Srbije, cele Srbije. Da nije ovo vreme ko će da bude luđi i bezobrazniji na nekoj društvenoj mreži. Pitanje je pre svega da saosećamo sa bolom porodica, ljudi koji su izgubili živote i da sačuvamo državu", poručio je Vučević.