Vučević: Zahvalni smo Mađarskoj na fer odnosu prema srpskoj zajednici na Kosovu

Miloš Vučević
Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević sastao se danas u Beogradu sa ministarom odbrane Mađarske Kristofom Šalaj-Bobrovničkim i tom prilikom izrazio zahvalnost mađarskim oružanim snagama na profesionalnom odnosu u izvršavanju njihovih zadataka kao pripadnika Kfora, ali i na fer i ljudskom odnosu prema srpskoj zajednici na Kosovu.

Ministri dve zemlje saglasili su se da je vojna saradnje Srbije i Mađarske je na izuzetno dobrom nivou, prenosi RTV.

Vučević je sastanak sa delegacijom Mađarske ocenio kao otvoren i prijateljski razgovor koji je, kako je rekao, još jedan u nizu potvrda istorijski najboljih odnosa Srbije i Mađarske.

Zajednički je, kaže, konstatovano da je moguće unaprediti saradnju na polju nadležnosti dva ministarstva i naveo da je bilo reči o vojno-vojnoj saradnji, vojno-ekonomskoj, vojno-tehnološkoj, vojno-naučnoj.

"Verujem da je pred nama novo poglavlje u saradnji na polju odbrane između Mađarske i Srbije", rekao je Vučević novinarima nakon sastanka u Domu garde na Topčideru.

Istakao je da su bilateralni odnosi Srbije i Mađarske na istorijskom vrhu pre svega zahvaljujući, kako je ocenio, fenomenalnim odnosima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.

Preneo je da je na sastanku bilo reči o ratu u Ukrajini, političkim prilikama u Evropi i svetu, ali i o dešavanjima u regionu, te dodao da su delegaciji Mađarske još jednom preneli stavove Srbije po pitanju Kosova.

"Podelili smo sa našim severnim susedima našu zabrinutost vezano za jednostrane akte administracije u Prištini i zajednički analizirali situaciju u regionu, Bosni i Hercegovini i ostalim susednim državama u cilju da svi imamo interes, bar sam za Mađarsku i Srbiju siguran da imamo interes da čuvamo mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana", rekao je Vučević.

U tom kontekstu, naveo je da je Srbija zahvalna na angažmanu mađarskih vojnika i oficira, odnosno oružanih snaga na prostoru Kosova.

Naveo je da je nesumnjivo jasna politika Srbije da naš put ka evrointegracijama ide preko Budimpešte i istakao da je Mađarska u dobroj meri najiskreniji prijatelj i saveznik naše zemlje u procesima evrointegracija, te da to nikada nije krila.

"Smela je uvek da na najbolji mogući način zastupa i srpske interese u okviru svih institucija EU i mi prepoznajemo iskrenu želju Mađarske da Srbija postane član EU", dodao je Vučević.

Ministar Šalaj-Bobrovnički zahvalio je na pozivu i naveo da mu je ovo prva zvanična poseta Beogradu.

Istakao je da je za Mađarsku region Zapadnog Balkana od strateškog značaja i da su kroz istoriju veliku pažnju poklanjali tom regionu.

"Smatramo da je Srbija ključni akter u tom području. Sa političke tačke gledišta, mi jako podržavamo pridruživanje Srbije Evropskoj uniji jer smatramo da bi to doprinelo boljoj stabilnosti u regionu i služilo interesima Srbije", rekao je Šalaj-Bobrovnički.

Naveo je da je bilo reči i o ratu u Ukrajini i dodao da se obe zemlje zalažu za to da se što je pre moguće zaključe mirovni pregovori kako bi se rat završio.

"Saglasili smo se da u ovakvoj atmosferi u vremenu koje dolazi moramo da nastavimo da sarađujemo jer će za nas to vreme izazvati zabrinutost na različitim nivoima i u pogledu bezbednosti i u ekonomskim pitanjima ", rekao je Šalaj-Bobrovnički.

Istakao je da je vojna saradnja Srbije i Mađarske na izuzetno dobrom nivou i da će biti nastavljena u različitim oblicima i na svim nivoima.

Tokom sastanka je, naveo je, bilo reči i o saradnji u oblasti odbrambene industrije i istakao da je veoma važno da Srbija i Mađarska nastave da izgrađuju svoje industrijske kapacitete u cilju podizanja bezbednosti.