Vučić: Srbija pritisnuta više nego ikada - suprotstavićemo se najmoćnijima jer obraz nema cenu

Aleksandar Vucic Kobre
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će se Srbija, iako pritisnuta više nego ikad, suprotstaviti svima, pa i najmoćnijima na svetu i neće dati da srpski narod okarakterišu kao najgori, jer obraz nema cenu.

Vučić je u obraćanju na svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene Kobre, u kasarni "Vasa Čarapić" u Beogradu, rekao da će šal u bojama zastave Srbije, na kojoj piše "odred Kobre", nositi s ponosom na svakom mestu od Ist Rivera, Strazbura do Brisela, ponoseći se trobojkom koju nikada niko ne može da oduzme.

"Niti ćemo je dati, kao što nećemo dati da srpski narod okarakterišu kao najgori narod na svetu praveći se da, kako kažu, čeznu da se pripojimo modernom svetu, a da imamo moralnu pravnu kvalifikaciju iza sebe", rekao je Vučić.

Zato će, poručio, dati sve od sebe da se suprotstavi svima.

"Daćemo sve od sebe, kao političari i kao mala zemlja suprotstavićemo se najmoćnijima u svetu, koji su nam juče zamerali što to radimo. Radimo to zato što obraz nema cenu, Srbija nije na prodaju, i što otadžbinu volimo više od svega. Suprotstavićemo se vama koji mislite da imate pravo da nam otadžbinu komadate, da nas okarakterišete kao genocidni narod", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da mu je čast što je predsedničkom odlukom mogao Kobrama da dodeli vojnu zastavu, koju su zaslužili profesionalnošću, discpilinom, marljivošću, posvećenosću, ali pre svega ljubavlju prema otadžbini.

Ta zastava, ukazao je, "nikada ne sme da padne u ruke neprijatelju, kao ni pedalj Srbije".

"Najbollji i najveći garant da se neće to neće dogoditi jeste vaša i druge jedinice Vojske Srbije“, naglasio je Vučić.

On je dodao da danas nije lako biti pripadnik vojske, a još teže pripadnik jedinice Kobre.

"Nije lako u ovom vrltogu, kada je Srbija, ni kriva ni dužna, pritisnuta više nego ikada od mnogih koji bi da joj komadaju teritoriju, od onih koji bi za sve svoje greške krivca pronašli u Srbiji i da sve svoje opravdaju. Neće biti lakše i zato je potrebno da snažimo svoju vojsku, da ulažemo preko mere u zaštitu svog suvereniteta, jer samo tako možemo da odvratimo sve koji i želeli da napadnu Srbiju", rekao je Vučić.

Najavio je da će Kobre dobiti novi dom, jer će njihove zgrade biti obnovljene, nakon 46 godina, dok će plate vojnika biti samo veće.

Ukazujući na značaj Kobri, Vučić je istakao da je to jedina jedinica koja se, u decembru 2022, kada se očekivao napad na srpski narod na Kosovu i kada je država tražila angažman svakog vojnika - stoprocentno odazvala.

"Hvala na tome što vam nikada nije bilo teško da prvi u redu budete u odbrani otadžbine. Daćemo sve od sebe da to ne morate da činite u budućnosti. Dobro znate kakav vam je poztiv i šta vam je činiti kada je otadžbina u opasnosti", rekao je Vučić.

Dodao je da će se državani vrh u narednim danima i nedeljama, a pozivajući se i ugledajući se duh i snagu Kobri, boriti svim političkim sredstvima da se sačuva obraz i ugled Srbije.

Vučić je komandantu Kobri uručio vojnu zastavu.

Komandant Kobri, pukovnik Darko Đošić zahvalio je predsedniku Vučiću i Vladi na snaženju Vojske Srbije.

"Zahvaljujući brizi i sluhu državnog rukovodstva, Vojska Srbije nakon 30 godina raspolaže savremenim sredstvima, opremom, naoružanjem i tehnikom. Hvala vam što ste vratili dostojanstvo Vojsci Srbije", naglasio je pukovnik Đošić, dodajuću da je vojna zastava - najveća vojnička svetinja.

"Od danas ćemo je nositi svuda sa nama. Dodelom vojne zastave dobijamo statut kakav smo zaslužili. Ovo je istorijski dan za naš odred", rekao je pukovnik Đošić.