Vučić: Ako bude ono što nazirem odgovor će biti “ne”, nisam doktor, neka Tači sanja

Vučić
Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne zna šta bi mogle biti ponude za rešenje pitanja Kosova dodajući da nazire šta bi moglo da bude, i da će, ako to bude tako, njegov odgovor biti „ne“, piše Tanjug.

Vučić je, upitan da li je dobijao ponude, kao što je razmena teritorija, to jest 17 srpskih sela na severu Kosova za Preševo, Meveđu i Bujanovac, rekao da ponudu takve vrste nije dobio.

Kaže da je juče na sastanku Kvinte pitao da mu kažu šta to vide kao suštinsko rešenje, osim razne priče koje se prodaju novinama, ali da nije dobio odgovor.

"Ne znam šta je to što bi mogli da ponude. Nazirem šta bi moglo da bude, a, ako to bude onda, će odgovor biti “ne””, naglasio je on.

Na navodne ponude, kaže, neće da odgovara, jer su besmislene, poput Tačijeve da sanja o pripajanju Medveđe, Bujanovca i Preševa. "Nisam doktor, neču da komentarišem. Neka ostane na snovima", rekao je Vučić.

On je istakao da kada pogledate Medveđu možete samo da se nasmejete.

"Tamo živi oko 6,5 odsto Albanaca. Ne razumem. Pod kakvim sporom su Bujanovac i Preševo? Nisam primetio da jesu. U Bujanovcu živi 42 odsto Srba. Ne razumem o čemu se radi. Kakvih 17 sela? Mi imamo četiri opštine na severu - Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovsku Mitrovicu. Imamo još sest priznatih većinskih opština, u koje nisu uračunati Prilužje, Plemetine i Babin Most“, objasnio je Vučić.

On je rekao da ne misli da je to rešenje.

Neka to okače "mačku o rep"

Kazao je da onima sa Zapada koji su vodili kampanju protiv kompromisnog rešenja, a čije se navodno kompromisno rešenje zasniva na tome da Srbija prizna Kosovo, a potom nekada nešto dobije, poručio je da to da će Srbija nekada nešto dobiti okače „mačku o rep“.

„Je li suština da svakim danom govorite da Srbija ne može teritorialno ništa da dobije? Da analiziramo ko šta dobija i gubi. Vi ste protivpravno postupili priznajući Kosovo. Nema problema, nema promene granica, mi imamo svoje ustanovljene granice i Rezoluciju UN 1244. Pa da vidim šta ćete da radite“, poručo je Vučić.

Kaže da je slušao različite priče kroz medije, a ovako nešto o razmeni sela nije čuo i zato se nije time bavio, ali je dodao da ga zanima koja su to sela.

"Ne, nisam imao ponude takve vrste. Ja sam predsednik Srbije, poštujem posao i proizvođača i prodavaca na pijaci, ali ja sam pedsednik Srbije... Nisam video takvu ponudu. Spreman sam sve da čujem. Nisam to ni pročitao“, dodao je on.

Nije Srbija ona od pre 10 godina

Kazao je da je racionalan i pragmatičan čovek, i da ne voli da bilo kome pretimo, čak ni da odgovaramo na pretnje.

“Nije Srbija ni blizu ista država, kakva je bila pred 10 ili 20 godina. Srbija je danas za naše želje i dalje ne onoliko snažna koliko bismo želeli, ali mnogostruko snažnija nego 1999., 2000., 2006., 2008., 2010... Naše je samo da na pametan način vodimo politiku, čuvamo mir, guramo ekonomiju da bude što uspešnija. Da se u tome takmičimo sa ostalimo i da budemo u tome ispred ostalih”, zaključio je Vučić.