Vučić: Ako misle pritiscima da slome Srbiju, to neće ići kako su zamislili

Vučić.jpg

Situacija je za nas veoma složena, a biće još teža jer je Donika Gervala potvrdila da će sutra biti podnet zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope. Mi ćemo u narednih 36 sati zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i početi politički da reagujemo i da se suprotstavljamo svemu tome, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu.

Obraćajući se medijima posle neformalne večere koju je za lidere Zapadnog Balkana priredio Đuzep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, Vučić je istakao da je na sastanku rekao da je ova namera Prištine direktno kršenje normi iz rezolucije 1244 do Vašingtonskog sporazuma.

"Postalo je besmisleno da govorim o tome da im više od 3.310 dana ne pada na pamet čak ni da razgovaraju o Zajednici srpskih opština, a kamoli da nešto sprovedu u delo. Oni kažu "mi smo nezavisna država i to je potvrđeno odlukom Međunarodnog suda pravde 2010. godine" i nastaviće sa takvim inicijativama. Optužujući Srbiju da je produžena ruka Rusije i govoreći neistine oni misle da mogu da iskoriste situaciju u Ukrajini protiv Srbije i da dobiju više nego što su računali ranije, predstavljajući sebe kao velikog borca protiv ruskog totalitarizma, fašizma, ne znam čega sve. Ako neko misli da može da nas ucenjuje ili da pritiscima može da slomi Srbiju, neće ići tako lako kako su zamislili“, poručio je Vučić.

Predsednik kaže da nema nikakav lični problem ili lični strah i dodaje da je politički veteran koji je prošao kroz mnogo toga teškog.

"Ako želite da imate nekoga ko će na svaki zahtev samo da klima glavom, nije problem. Međutim, Srbija je postavila svoju politiku, ali ako dođe u situaciju da ne može da preživi, ne treba niko da brine, donećemo odluku da Srbija može i mora da živi. Ali, dok god mogu da se borim za vitalne nacionalne interese Srbije, to ću nastaviti da radim. Moje je da uradim sve što mogu za svoju zemlju, za Srbiju koju volim najviše na svetu. Sve ljude ovde poštujem, hvala im na svemu, ali ne ljutite se, briga me za sve ovo ovde, mene interesuje moja zemlja, moj narod, građani naše zemlje", kazao je Vučić.

Govoreći generalno o sastanku koji je upriličio Borelj, Vučić je naveo da su razgovori bili korektni.

"Jun će biti zanimljiv. Francuzi će 23. juna organizovati veliki samit. Biće zanimljivo i oko odluka koje će ovde biti donete, jer kako ćete da objasnite ljudima u Skoplju da eventualno za njih nema pozitivne odluke, a da je ima za neke o kojima se do juče nije ni razmišljalo. Što se nas tiče, situacija nije jednostavna, ali nemamo kud, ne možemo iz svoje kože i moramo da donosimo racionalne odluke, iako je u današnjem svetu teško racionalno istupati. Mi ćemo naš brod uspeti da uvedemo u mirne vode i uspeti da osiguramo dobru budućnost za građane Srbije", poručio je Vučić.

Na pitanje šta Srbija može da učini, Vučić je rekao da će se Srbija boriti na međunarodnoj sceni za dalje povlačenje priznanja (Kosova).

On je istakao da je na sastanku pokazano razumevanje po različitim pitanjima od strane predstavnika Albanije i Severne Makedonije i da on ostaje apsolutno posvećen daljem radu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan". Naveo je da Srbija mora da ide ka EU i da nema gde drugo, ali čuvajući svoje nacionalne interese.

Kada je reč o Ukrajini, Vučić je naveo da su "oni naši prijatelji", a što se principa tiče, kako je dodao, gde god da pogledate, na koju god stranu sveta, jasno ćete da shvatite da postoji samo jedan princip – da nema principa.

"Principa se drži samo Srbija. Kada ih pitate o teritorijalnom integritetu Srbije, kada već pričaju o teritorijalnom integritetu Ukrajine, naiđete na zid i „to su druga vremena“. Besmisleno je govoriti o principima. Jedino čega Srbija može da se drži jesu principi međunarodnog javnog prava. Ali, da mislimo da ćemo zbog toga da pobedimo ili da ćemo imati koristi od toga – ne. Do sada se pokazalo da gola sila i kršenje principa neretko imaju prednost u odnosu na poštovanje prava i normi međunarodnog javnog prava”, rekao je Vučić.