Vučić: Ako uspemo od 1. januara 2023. bez granica za naše građane

Ekonomski forum
Izvor: Printskrin

U Skoplju se danas održava veliki regionalni ekonomski forum u okviru inicijative Mini Šengen, gde će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da "kada smo kretali sa inicijativom, svom trojici ovo je delovalo kao važna stvar za budućnost".

"Kada smo razgovarali, razmišljali smo o tome, kako bi bilo dobro da oni koji nisu bili najbliži, a Srbija i Albanija nikada nisu bile bliske. Rešili smo da od pogleda u prošlost glavu okrenemo ka budućnosti".

Sve ovo o čemu se govori, dodaje Vučić, u poslednje dve godine, razvilo je bitno poverenje među ovim zemljama. 

"Nismo ni glupi ni naivni, da verujemo da će neko drugi da radi u korist naših zemalja u koliko to sami ne budemo činili. Na nama je da pokažemo da sami možemo da donosimo odluke, i da ne čekamo da nas neko negde vodi i uvodi, već da menjamo svoju sudbinu i radimo na interesu građana. Sinoć smo se oko svega lako dogovorili. Sve je prihvaćeno. Zato što svi znaju da ne postoji ništa što se krije, već su tu interesi svih nas. neki kažu da Srbija dobija najviše, a to nije tačno, svi dobijamo", objašnjava predsednik.

Kako navodi Vučić "mi imamo suverene nezavisne zemlje, i ne postoji granica, jer je dovoljno da budemo na teritoriji jedne zemlje, gde se podaci šalju softverski. Imaćete niže operativne troškove, nema zaustavljanja između nas, šta god da prodajete, uzimate. Moramo da vidimo kako ćemo da napravimo pristup PDV. Mi treba zajednički da radimo na privlačenju investicija".

Kako Vučić dodaje, otvara se bezbroj mogućnosti, a nijedna stvar nije loša po bilo koga. 

"Naše tri zemlje završiće godinu sa 76 milijardi evra, a to je značajno manje od jedne Slovačke, a možemo da ih stignemo za pet ili šest godina, i da počnemo da menjamo odnos snaga. Možemo da budemo mašinerija rasta ukoliko se potrudimo", ističe Vučić.

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je jutros uručena zahvalnica za pomoć Srbije u vakcinaciji državljana Severne Makedonije tokom pandemije virusa kovid 19. On je istakao da "ovo što radimo mi u Skoplju, Tirani u Beogradu su velike stvari".

"Ako uspemo, biće to ogroman uspeh, a ako ne uspemo - bar će ostati da je neko pokušao. U narednih godinu, dve najkasnije hoćemo da napravimo da kroz naše tri zemlje možemo da prolazimo bez granica, da kamioni koji voze iz Skoplja do Beograda ili Tirane prođu bez zaustavljanja, bez da ih iko išta pita, dok će drugi morati malo da se zaustave", rekao je Vučić.