Vučić: Borili smo se za to da "Er Srbija" ne leti za Prištinu, oni koji kritikuju pokazuju neznanje

Vučić
Izvor: Blic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan što je Srbija već šest godina zastupljena u Davosu, a komentarišući razgovor sa savetnikom Donalda Trampa Robertom O'Brajenom, dodao je da Srbija može otvorenije da razgovara sa američkim partnerima nego ranije.

Aleksandar Vučić je u intervjuu za RTS rekao da Robert O'Brajen dobro razume poziciju Srbije.

"Naša situacija je teška, a odnos SAD prema Kosovu i Metohiji je suprotan našem. Ne mislim da će oni preći na našu stranu, ali spremni su da čuju naše zahteve i probleme. Otvorili smo vata iza kojih možemo otvorenije da razgovaramo sa američkim partnerima nego ranije", rekao je Vučić.

O letu Beograd–Priština

Nakon potpisivanja pisma o namerama o obnovi avio-linije između Beograda i Prištine, u Prištini su neki rekli da je time nezavisnost Kosova ugrožena.

"U Prištini je nezavisnost ugrožena čim vide nekog Srbina", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da su oni koji su kritikovali to što "Er Srbija" ne leti za Prištinu pokazali "ogromno neznanje". 

"Videli ste ogromno neznanje, pa su neki pitali zašto ne leti 'Er Srbija'. Ne leti jer nije zgodno, jer smo se borili da ne leti i to tražili jer bi u ovom trenutku morala i sa njihovim vlastima i direkcijom da potpisuje sporazum, bilo je mnogo lakše preko 'Lufthanze' i Kfora kao posrednika", rekao je Vučić.

Ne može, kaže, da razume ljude koji kritikuju uspostavljanje avio-linija, izgradnju auto-puteva.

"Ja to ne razumem u 21. veku, to niste mogli ni u 15, ni 16. veku, a kamoli 21. da priuštite. Neki su ostali u ranofeudalnom dobu i ne mogu da se naviknu na savremeno društvo", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će se u petak sastati sa izaslanikom predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

Jasno da bez Srpske liste nema vlade 

Komentarišući to što još nije formirana vlada u Prištini, Vučić je rekao da je važno što se Srpska lista držala jedinstveno i da je jasno da bez njih nema vlade na Kosovu.

Podseća da je ključni zahtev Srpske liste, pored bezbednosti Srba, ukidanje taksi.

"To bi značilo normalizaciju života i nesumnjivo bolje ekonomske rezultate. Mi da nismo imali takse bili bismo zemlja broj dva ili tri po stopi rasta, ovako smo u prvih šest. To dovoljno govori koliki je značaj za nas", rekao je Vučić i istakao da se nada da će ta vlada biti formirana.