Vučić čestitao Božić vernicima i SPC: Naša sveta dužnost da se Pećka kandila nikada ne ugase

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Badnji dan i Božić patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim vernicima koji slave rođenje Hristovo po julijanskom kalendaru i poželeo da taj veliki praznik proslave u miru, radosti i blagostanju. Istakao je da je duhovna snaga srpskog naroda i SPC posebno izražena na Kosovu poručujući da je "naša sveta dužnost da se Pećka kandila nikada ne ugase".

"Vama, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve srdačno čestitam Badnji dan i Božić, uz iskrenu želju da veliki praznik proslavite u miru, radosti i blagostanju. Proslavljanje Božića u našem narodu ima dubok duhovni i istorijski koren koji je ponosno negovan i prenošen s generacije na generaciju. Čvrstu nadu i nadahnuće uliva saznanje da u našoj Srbiji, zemlji mira, solidarnosti i napretka, uz puno razumevanja i poštovanja, saborno čuvamo trajne hrišćanske vrednosti koje su naš narod stolećima okupljale i ujedinjavale", naveo je Vučić u božićnoj čestitki.

Srpska pravoslavna crkva, naglasio je, ima nemerljivu i jedinstvenu ulogu u očuvanju našeg bogatog duhovnog i kulturnoistorijskog nasleđa.

Prema njegovim rečima ona je primer posvećenosti u služenju narodu, u brizi o njegovom obrazovanju, duhovnom i moralnom napretku.

"Duhovna snaga našeg naroda i Srpske pravoslavne crkve, posebno je izražena na našem stradalnom Kosovu i Metohiji, na kojem čuvamo srpski narod i našu državu Srbiju u celini, koja će nastaviti da snažno pomaže i ulaže u naše svetinje, jer nam je sveta dužnost da se Pećka kandila nikada ne ugase", istakao je predsednik Srbije. 

Izrazio je duboku zahvalnost patrijarhu Porfiriju za neumorni trud i ogroman doprinosu razvoju konstruktivnog dijaloga između Srpske pravoslavne crkve i državnih institucija, uz uverenje da je on na dobro svim našim građanima. 

"Iskreno Vam želim uspeh u odgovornoj patrijaraškoj službi, uz radosni pozdrav: Mir Božiji, Hristos se rodi", poručio je on.