Vučić čestitao Dodiku Dan Republike Srpske

Vučić i Dodik
Izvor: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku povodom Dana Republike Srpske koji se obeležava 9. januara.

"Poštovani predsedniče Republike Srpske, gospodine Milorade Dodiku, dragi prijatelju, u ime građana Republike Srbije i u svoje ime, od srca Vam čestitam Dan Republike Srpske uz iskrene želje za mir, sreću, napredak, sigurnost i blagostanje svih građana Srpske", poručio je Vučić.

Istakao je da su verovali da su teška vremena iza nas, ali da se plaši da doba velikih izazova, kako za Srbiju, tako i za Srpsku tek dolazi.

"Ovo sam rekao, jer dobra i srećna vremena ne mogu postojati posebno i odvojeno za Srbiju ili Srpsku, takođe, vreme izazova za jedne, takvo je i za druge", dodao je on.

Srbija se, svih ovih godina, naveo je Vučić, ponašala odgovorno i dosledno podržavala Dejtonski mirovni sporazum i pravne okvire proistekle iz tog sporazuma.

"Nažalost, mnogi koji su učestvovali u donošenju tog okvira pokušavaju da izvrgnu ruglu njegove osnovne postulate i suštinski izbrišu postojanje Republike Srpske sa njenim Ustavom zagarantovanim nadležnostima. Republika Srbija svoj stav neće menjati i ostaće privržena slovu Dejtonskog sporazuma, podržavajući teritorijalni ingegritet Bosne i Hercegovine, ali i oštro se suprotstavljajući ukidanju ili bilo kakvom unižavanju Republike Srpske", kazao je on.

Dodiku je poručio da su pred njima veliki zadaci očuvanja srpskog jezika, ćiriličkog pisma, zajedničkih tradicionalnih vrednosti srpskog naroda i kulture sećanja na stradanje Srba.

"Pred nama je i dalje snaženje naših ekonomskih, političkih i svih drugih veza, od izgradnje auto-puteva, pruga, do jačanja institucionalne saradnje na svim nivoima i u svim oblastima. Uveravam Vas, gospodine predsedniče, da ćete u Srbiji imati iskrenog, snažnog i najbližeg partnera u ostvarenju tih ciljeva“, naveo je Vučić.

Istovremeno, dodao je Vučuć, zajednički zadatak je da čuvaju mir i budućnost srpskog naroda.

"Znam da ćete dati sve od sebe da se očuva regionalna stabilnost, jer to jeste u najvišem interesu i našeg srpskog naroda. Narodu u Republici Srpskoj i Vama lično želim srećan praznik, dobrozdravlje, uspeh i sveukupni napredak. Živela Srpska!Živela Srbija! Hristos se rodi", poželeo je Vučić.