Vučić: Da je Kosovo nezavisno, ne bi Kurti sedeo u Briselu samnom i pregovarao

dijalog Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti
Izvor: evropska komisija

Govoreći o poslednjoj rundi dijaloga na kojoj je bio Aljbin Kurti, predsednik Vučić je naveo da se trudio da kaže da ima bezbroj tema o kojima treba da se razgovara, ali da je za albansku stranu jedina bila: kada ćete da priznate nezavisnost Kosova? Dok bi, kako je naveo, poklon od njih bio da će i oni da priznaju Srbiju. 

"Moj odgovor je bio - nikada“, naveo je predsednik Srbije. 

"Pre toga pričali smo o ZSO i o tome da mora da to bude ispunjeno, a njegov odgovor je bio da ga ne zanima jer je to odbio Ustavni sud Kosova. Onda je rekao: mi želimo multietničko Kosovo i nećemo podelu društva na etničke grupe. To govore oni koji su sproveli nasilno otcepljenje i tražili državu na teritoriji medjunarodno priznate države".

Kako je istakao Vučić "izašli su sa genijalnim predlogom: evo Srbija ima Savete nacionalnih manjina, daćemo i mi Savet  nacionalnih manjina za Srbe i da onda završimo sve i potpišemo nezavisnost Kosova".

"Ti ljudi ne razumeju da jedino o čemu se pregovara je teritorija KiM. Na to mu je visoki predstavnik Borelj rekao da ne mogu oni da razgovaraju o pravima nacionalnih manjina jedne suverene države kao što je Srbija, na šta je Kurti uzvratio: pa i mi smo“. 

"Rekao sam mu: pa niste, inače ne bi bio ovde sa mnom da razgovaraš“, naveo je Vučić.