Vučić: Dijalog jedini put ka rešenju, ali Priština hoće da pokaže da njihovoj sili nema granica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas, na početku obraćanja javnosti iz Predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu i na to da se od dolaska na vlast Aljbina Kurtija na Kosovu desio 401 napad na Srbe, da se na severu desio 41 eskalatorni potez, odnosno da su 41 put skoro direktno pokušali da izazovu sukobe, 15 napada na srpsku decu, 15 direktnih pokušaja da se spreči funkcionisanje zdravstvenog sistema Srbije, kao i 56 napada na verske objekte SPC.

 Vučić je, tokom obraćanja, kazao da u sredu ili u četvrtak ide u Brisel na razgovore sa prištinskom delegacijom.

"To je za nas obaveza jer je dijalog jedini način na koji se problemi rešavaju, a oni se nagomilavaju", kazao je Vučić.

Ukazao je da su, dan pošto je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da očekuje značajne konsultacije sa Kforom za bilo kakve akcije KBS i kosovske policije, albanski policajci upali u fabriku "Lola Ribar" u Zubinom Potoku, staru fabriku koju su zatvorili, zapečatili.

"To je želja da dokažu da njihovoj sili nema granica. Istovremeno nastavili su sa hapšenjima Srba za neka stara krivična dela", kazao je Vučić i podsetio da je iz pritvora pušteno četvoro Srba sa severa i šestoro iz Štrpca, kao i Dejan Pantić koji je pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

Istakao je da je Beograd pokazao dobru volju i da je sa predstavnicima Srba razgovarano da budu spremni da prihvate dijalog i oko izbora na severu.

Ipak, ističe, ono oko čega nema razgovora jeste da Srbi napuste svoja ognjišta, svoje zgrade, imovinu.

U tom smislu ukazao je da su u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici, prištinske vlasti pokušale različitim trikovima da isele Srbe koji tu rade.

"Pokušali su i juče pre nego što su od strane EU i SAD pritisnuti", kazao je Vučić, dodajući da su nakon pritiska to odložili za posle dijaloga.

Predsednik Srbije istakao je da režim Aljbina Kurtija izgleda da se ne bavi ničim drugim nego maltretiranjem Srba. 

"Postavlja se pitanje šta može da bude naš odgovor. Trudimo se da on bude smiren, racionalan, ali uvek je dovoljno glasan i jasan. Ne moram da objašnjavam da su nam ruke prilično vezane, ali se trudimo da nađemo najbolje rešenje da pomognemo našim sunarodnicima", naglasio je predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je da Priština, suprotno volji srpskog naroda i duhu Briselskog sporazuma koji jasno govori da nisu predviđene posebne baze za smeštaj policijskih baza na severu, donosi odluke.

"To je još jedan uzrok moguće nove krize, kao i blokada srpskih proizvoda, koja traje već tri meseca. Katastrofalne posledice toga su u našim bolnicama. Pokušavamo da pronađemo način da dostavimo lekove, posebno u Kosovsku Mitrovicu i Gračanicu. Očigledno da ćemo morati da molimo predstavnike međunarodne zajednice da nam u tom poslu pomognu, A da ne pričamo o tome da i hrana i ostale potrepštine za naš narod po prvi put počinju da nedostaju i bliži se kraj zalihama", rekao je Vučić.

"Daćemo sve od sebe da čuvamo mir, ali da uvek, nedvosmisleno i čvrsto budemo uz naš narod", poručio je Vučić.

Navodeći važne sastanke u sledećem periodu, uputio je molbu predstavnicima međunarodne zajednice da kroz argumente sagledaju situaciju na Kosovu.

"Naša molba predstavnicima EU i SAD, kao i našim prijateljima Kini i Rusiji, je da kroz argumente sagledaju situaciju na Kosovu. Ne kroz to ko je stvarao takozvanu kosovsku nezavisnost, već ko je proizvodio nemire i sukobe, i kome je to u interesu, a ko ni na koji način u tome nije učestvovao. Ne može želja i borba Srbije da se poštuje njen ustav i međunarodno javno pravo i povelja UN da se tumači kao provokacija. Srbija na terenu nije preduzimala nikakve mere da bi dolazilo do bilo kakve eskalacije i problema. Na žalost neki drugi jesu. Razumemo kampanju, i sve političke interese, ali kada je u pitanju očuvanje mira, onda svi ti interesi ne mogu da budu ispred svega ovoga što sam rekao", poručio je Vučić.

Vučić je naglasio da ga pre sastanka u Briselu, očekuju razgovori u Skoplju, u okviru inicijative Brdo-Brioni.

"Dan ili dva nakon toga smo u Briselu sa Kurtijem, a onda u Mađarskoj na Veliki demokratski samit. Posle praznika, bićemo u Njujorku na važnoj sednici Ujedinjenih nacija, gde ćemo imati više značajnih sastanaka sa predsednicima, predsednicima vlada, i mnogim drugim visokim zvaničnicima iz celog sveta, gde ćemo opet pokušati da predstavimo Srbiju na jedan primeren, dostojanstven, ali istovremeno ozbiljan i odgovoran način", dodao je Vučić.

Povodom napada opozicije u Srbiji, Vučić je istakao da šta god da uradi po pitanju Kosova, za njih nije dobro.

"Suočeni smo sa tom vrstom licemerja da, šta god da uradimo po pitanju Kosova nije dobro, Ako ne razgovaramo sa Kurtijem, uvodimo Srbiju u izolaciju, tako će reći desničari, lažni levičari i veliki evropejci. Ukoliko idemo na razgovore, svi ti lažni desničari napraviće nam fotomontažu kako se rukujemo sa Kurtijem. Reći će, ovo su novi razgovori gde Vučić treba da potpiše nezavisnost, što smo do sada stotinu puta čuli", istakao je Vučić. 

Kako je naveo, iz opozicije ne pričaju o tome što je čak 85 država za vreme njihove vlasti priznalo Kosovo.

"Čak 85 država je priznalo nezavisnost Kosova u njihovo vreme, i koga briga za to što u Vučićevo vreme je 28 zemalja povuklo nezavisnost Kosova, što više nismo ništa izgubili i što imamo 550.000 zaposlenih lica više i što nam zemlja raste u svakom pogledu", dodao je on.

Kako je naveo, tadašnja vlast je ćutala kada je bio martovski pogrom i kada je proglašena nezavisnost.

"Kritikuju što se ne sastajem sa Zelenskim, pa kada se sastanem sa njim zašto sam to uradio. Pa onda, zašto nismo uveli sankcije Rusiji, to slušamo svaki dan. Ima li to smisla. Isti ljudi govore suprotne stvari. Država nije igračka. Izabran sam kao predsednik da zastupam interese građana, i to radim na najbolji mogući način", zaključio je Vučić.