Vučić: Dobio sam još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova

Aleksandar Vučić
Izvor: printskrin

Za nas su UN važne, ali želim da kažem da donosim dobru vest za građane Srbije, dobio sam još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras za RTS iz Njujorka, gde prisustvuje 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Oni rade na tome da uz direktnu podršku onih koji su napravili Kosovo kako oni misle nezavisnim, a mi ne mislimo zato što za nas su UN važne, uvek ćemo se pozivati na međunarodno javno pravo i povelju UN, ali želim da kažem da donosim dobru vest za građane Srbije. Ja sam dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova", naglasio je Vučić i nastavio.

"Samo želim da kažem građanima Srbije da je to još jedna fascikla više u našem državnom sefu, još jednu notu imamo, tako da svoju poziciju makar u ovoj organizaciji snažimo i jačamo i radićemo i dalje na tome i borićemo se i ćutaćemo sve dok oni ne krenu sa ulascima u neke nove institucije, a tog trenutka kada krenu iznenadiće se brojem zemalja koje misle drugačije i jasnom većinom koju u ovom telu, kao što su UN, danas imamo", dodao je predsednik.

"Da li će nam to pomoći da izbegnemo sve pritiske i probleme sa kojima ćemo se suočiti – neće, ali to je ono što mi možemo da učinimo", naveo je Vučić.

Krize u svetu

"Mislim da realne prognoze moraju da budu još mračnije i on je govorio o više kriza – od roga Afrike do Avganistana, pominjući i onu najtežu u Ukrajini, ali stanje je još teže. Naravno, za nas pozicija je još teža u smislu da UN igraju slabiju ulogu u svetu, jer velike sile su sve preuzele na sebe i de fakto rušile poredak UN u prethodnih nekoliko decenija", rekao je Vučić.

Ukazao je da je u Ujedinjenim nacijama danas najveći skup, kao i da ne pamti da je bilo ovoliko šefova država, više od 150.

"Što znači da ljudi traže neki izlaz i neku nadu. Plašim se da ako ste slušali i turskog predsednika i kirgijskog predsednika – oni su govorili o drugim krizama i onda vidite u svakom delu sveta bezbroj kriza", dodao je Vučić.

"U narednih sedam do deset dana donećemo teške odluke"

Ukazao je da je svakako teška slika za sve i za našu zemlju ne mnogo lakša.

"Mi ćemo u narednih sedam do deset dana donositi važne odluke, sa kojima ćemo upoznati građane i verujem da ću tokom naredne nedelje se obratiti i sa nekim merama i odlukama važnim za budućnost Srbije", naglasio je Vučić.

Predsednik Vučić je danas imao brojne bilateralne susrete, na kojima su ga pitali za govor ruskog predsednika Vladimira Putina. Kaže i da su brojni ruski mediji tražili razgovor sa njim, ali da nije mogao da govori dok ne čuje govor ruskog predsednika.

"Nije teško za pretpostaviti šta će predsednik Putin u generalnim okvirima da kaže. Pretpostavljam da se iz faze specijalne vojne operacije približavamo velikom ratnom sukobu i sad je pitanje gde su granice i hoćemo li ići posle izvesnog vremena, a možda već za mesec dana ili dva, u veliki svetski sukob kakav nismo imali od Drugog svetskog rata", naglasio je Vučić.

"Za sve nas koji smo mali i koji bismo da budemo sigurni i da građanima obezbedimo sigurnost, za nas ne postoje lepe i lake vesti i očekujem da sve što budemo videli u narednom periodu bude dalje usložnjavanje odnosa između Zapada i Ruske Federacije, ali i između Zapada i NR Kine", dodao je Vučić.

Ukazao je da će sutra imati susret i sa ministrom spoljnih poslova Kine što je, kako kaže, izuzetno važan sastanak.

"Danas smo ih imali mnogo, trudimo se da za Srbiju izborimo neku racionalnu poziciju, ali...", poručio je Vučić.

"Mi zbog Kosova možemo da imamo samo svoju stranu"

Tokom boravka u Njujorku predsednik Vučić razgovara i sa brojnim američkim zvaničnicima, a na pitanje gde vidi prstor za poboljšanje odnosa Beograda i Vašingtona, Vučić kaže da taj prostor pre svega vidimo u pokušaju da pronađemo komprimisna rešenja za otvorena pitanja.

"Gde mislimo nedvosmisleno drugačije, a pre svega tiče se Kosova i Metohije, ali i da snažimo našu ekonosmku saradnju, da pojačavamo prisustvo američkih kompanija u našoj zemlji, da oni budu zainteresovani za stabilnost i sigurnost Srbije. Dakle, to je nešto što je važno za nas kao što se trudimo i da čuvamo pristojne odnose i sa Ruskom Federacijom i odlične odnose sa NR Kinom", rekao je Vučić.

Ističe da je to jedina politika koju možemo da imamo.

"Mi smo zbog Kosova u takvoj situaciji da mi možemo da imamo samo svoju stranu. Mi ne možemo da imamo stranu kao neki drugi – ovde je povučena linija, vi morate da budete ovde. Ne, mi moramo da budemo svuda zato što se borimo za goli život svog naroda i goli život svoje zemlje i to je razlog zašto se tako ponašamo i to je racionalno, ozbiljno i odgovorno ponašanje", poručio je Vučić.

"Moj govor biće precizan i tačan, bez kurtoaznih reči i floskula"

Predsednik Vučić se sutra obraća na Generalnoj skupštini UN a, kako kaže, mnogi ga možda neće slušati, ali će svi pročitati njegov govor.

"Verovatno će i slušati veći broj ljudi, zato što (ukrajinski predsednik Volodimir) Zelenski govori direktno pre mene. Neće oni biti tu zbog mene, nego zbog njega. Onda ću govoriti ja predstavljajući Srbiju i taj govor će biti drugačiji od mnogih govora koje slušamo, preskakaću one kurtoazne reči i floskule, da bih uštedeo na vremenu, imam 15 minuta, ako budemo govorio nešto duže neću im dati da me prekidaju, jer vidim da ove velikane nisu prkidali", rekao je Vučić.

Ističe da je u UN jednako važna i Srbija kao i oni koji imaju 10, 20 ili 50 puta više stanovnika nego mi.

"Važno je da će sadržaj biti precizan, tačan i za mene je lično važno da ostane zabeleženo da sam to rekao u UN, ako ni zbog čega onda zbog nekih istorijskih udžbenika. Ne mislim da će mnogo promeniti, ali će ceo svet moći da čuje i verujem da će mnogi bolje razumeti poziciju Srbije i šta je to što se tačno zbivalo na Balkanu i šta je to što se danas zbiva na Balkanu", naveo je Vučić.

O sastanku sa Boreljom: Ne možete da kažnjavate najbolje

Kasnije će prisustvovati i neformalnom ručku koji će šef evropske diplomatije Đuzep Borelj prirediti za lidere sa Zapadnog Balkana, a Vučić kaže da je to za nas veoma važan sastanak.

"Postoji inicijativa i oko makrofinasijske pomoći pojedinim zemljama Zapadnog Balkana i oni kažu uvek formalno morate da aplicirate, ali su najavili podršku nekim zemljama za koje smo govorili da se ponašaju nedogovorno. Sad vi povećavate svoj javni dug i imate pravo na podršku EU, moramo i mi da imamo pravo na podršku EU zato što smo se ponašali odgovorno. Nemojte da kažnjavate najbolje i one kojima je javni dug ispod 55 odsto", rekao je Vučić.

"Ne možete da pomognete jednima, nego morate da pomognete svima i to sam dogovorio sa (albanskim premijerom) Edijem Ramom da zajednički istupimo sa tim stavom", poručio je predsednik.

Ističe da će tom sastanku prisustvovati i crnogorski premijer Dritan Abazović, predsednik Predsedništva BiH Šefik Džaferović, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, kao i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Ističe i da ga tokom dana očekuje još dosta sastanaka.