Vučić: Gledamo da struja i gas ne poskupe više od 10 odsto

Aleksandar Vučić
Izvor: Print Screen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će doći do povećanja cene struje i gasa, ali da ono neće iznositi više od 10 odsto za građane, prenosi RTV.

"Kada bude bilo povećanja cena, gledaćemo da to povećanje cena električne energije i gasa ne ide preko 10 odsto za naše stanovništvo", rekao je Vučić.

Istakao je, kako navodi Tanjug, da je to neverovatan uspeh imajući u vidu kakve su cene struje i gasa na tržištu.

Ako bude problema postoje planovi za smanjenje temperature grejanja

Vučić je najavio mogućnost da se tokom zime ograniči centralno grejanja u stanovima na određenu temperaturu ukoliko bude problema sa isporukom energenata, ako se, na primer, neko pozove na "višu silu", a što se već dešava pojedinim zemljama.

"Mi smo razmatrali opcije, ali nismo doneli zaključke da to činimo, svako smanjenje temperature u stanovima za grejanje je ušteda od oko 5,6 odsto dnevnog nivoa potreba za gasom. Još to nismo razmatrali, ali da znate da ako budemo imali većih problema ili se bilo ko bude pozivao na višu silu, da to postoji kao mogućnost", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Istakao je da za sada nemamo tu situaciju.

"Videli smo da je EU smanjila temperaturu neophodnu na 19 stepeni. U Beogradu i Novom Sadu propisane su na 19 do 21, ali su obično 22 ili 23 stepena. Nismo dogovarali da smanjujemo temperature, ali da znate da imamo sve planove u zavisnosti od toga šta može da se desi", rekao je Vučić.

Skladištimo gas u Mađarskoj, o uglju razgovaramo sa kineskim prijateljima

Vučić kaže je da Srbija preduzima mnogo mera kako bi se održao energetski sistem tokom jeseni i zime.

Prema njegovim rečima, u svakom trenutku možemo da ostanemo bez gasa i struje, ali da je Srbija već počela da skladišti gas u Mađarskoj, koji može da povlačimo.

"Razmatrali smo više opcija, Evropska unija je smanjila temperaturu grejanja na 19 stepeni, a mi smo se dogovorili da ne smanjujemo. Imamo sve planove u zavisnosti od toga šta može da se desi", rekao je Vučić.

Dodao je da što se tiče nabavke uglja, Srbija je uvezla 119 tona što je potrošnja za jedan dan i da očekujemo podršku kineskih partnera.

"Borimo se za sve što možemo, razgovaramo sa NIS-om za naftu da bismo imali bezbedniju jesen i zimu”, kaže Vučić.