Vučić i Putin razgovarali telefonom, o izborima, energetici i Ukrajini

Vučić i Putin
Izvor: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji mu je čestitao na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima i na veoma značajnoj pobedi SNS na parlamentarnim izborima, prenosi RTV.

Putin je poželeo predsedniku Vučiću sreću i uspeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uverenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose, saopštila je pres služba predsednika.

Predsednik Srbije je zahvalio na čestitkama i rekao da će Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Dva predsednika su analizirala ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmene, koja je u 2021. i u prva dva meseca 2022. godine zabeležila rast, što je dobar znak uspešne saradnje.

Vučić je upoznao Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uverenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

Takođe, Vučić i Putin su konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o ceni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta.

Na kraju, Putin je informisao Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za sprovođenje operacije u Ukrajini, a Vučić se pozvao na, Putinu već dobro poznate stavove Srbije, i zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu.